Elliot blev bara ett år – barnmorska åtalas

Elliot fick bara uppleva sin första födelsedag.
”Vår intention är att det här aldrig ska behöva upprepas igen”, säger Johanna Adolfsson.
Elliot dog kort efter sin ettårsdag.
Foto: Privat
Johanna Adolfsson och partnern Jakob förlorade sin son Elliot.
Kistan vid Elliots begravning.

När Elliot Alftén föddes drabbades han av syrebrist i magen och fick hjärnskador.

Kort efter sin första födelsedag dog han – troligen på grund av förlossningsskadorna.

I veckan åtalades den barnmorska som förlöste honom för grovt vållande till kroppsskada. 

– Vi tycker det är jätteskönt. Det blir ett avslut för oss också, säger Elliots mamma Johanna Adolfsson, 28.

På måndagen åtalades den barnmorska som förlöste Johanna Adolfssons och partnern Jakobs son Elliot, på centralsjukhuset i Kristianstad i november 2016. 

Åtalet gäller grovt vållande till kroppsskada. 

– Vi har inte riktigt kunnat slappna av men nu känns det som att vi ser ljuset i tunneln. Vi hade inte ens förväntat oss att det skulle bli ett åtal. Vi polisanmälde mest eftersom det behöver ske en förändring, säger Johanna Adolfsson om beskedet. 

Syrebristen gjorde att Elliot föddes livlös

Elliot hann fylla ett år men dog strax därefter, troligtvis i sviterna efter förlossningen.  

När Johanna Adolfsson skulle föda Elliot satte barnmorskan in värkstimulerande dropp. Av okänd anledning ökade barnmorskan successivt droppet, vilket gjorde att Johannas värkar kom allt tätare – något som tillfälligt stryper syretillförseln för barnet i magen. 

Sonen Elliot föddes, livlös, något som Kvällsposten har berättat tidigare. 

– Hon var väldigt oaktsam, tyvärr. Vår intention är inte att hon ska dömas till fängelse. Hon är inte värd att få fängelse heller. Vår intention är att det här aldrig ska behöva upprepas igen och att en enskild barnmorska aldrig ska göra samma fel som den här barnmorskan gjorde. Vi vill bara att det ska ske en förändring inom förlossningsvården och att enskilda medarbetare inte ska få göra sådana här fel, säger Johanna Adolfsson. 

Johanna hittade sin ettårige son död i sängen

Syrebristen under förlossningen ledde till att Elliot drabbades av en cp-skada. Den 1 december 2017 hittade Johanna sin son död i hans säng, ett år gammal.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterade att barnmorskan brustit i sin yrkesutövning och inte arbetat enligt patientsäkerhetslagen. 

Johanna och hennes partner Jakob polisanmälde barnmorskan efter IVO-beslutet och det påbörjades en lång utredning. 

– Vi har varit på mycket förhör. På ett sätt har det varit skönt att få bearbeta det, vi har hela tiden fått gå igenom alla händelserna. Men det är klart att det varit jobbigt att behöva ta upp det gång på gång. 

Tingsrätten har ännu inte bestämt datum för den kommande rättegången. 

Johanna om de ljusa minnena av Elliot

Hur skulle du beskriva tiden efter Elliots död? 

– Både upp och ner. Det har varit fruktansvärt jobbigt. Det är en ny form av sorg som man inte vet hur den ska hanteras. Men både jag och Jakob har känt att vi måste leva vidare. Vi kan inte göra något om vi inte fortsätter leva våra liv. 

Känslorna har förändrats under perioden. 

– Nu är det ilska. Nu är det mest att jag är ledsen och har sorg. Jag känner inte att jag är arg på barnmorskan längre och det är jätteskönt. Samtidigt vill jag inte ha någon kontakt med henne. 

Kistan vid Elliots begravning.

Trots läkares varnande ord om att han förmodligen varken skulle kunna äta eller gå så lärde han sig både att stå med stöd och äta gröt. 

– Vi minns honom bara med glädje, han var en jätteglad kille hela tiden. Han slutade aldrig förvåna, han lärde sig mycket som man i början sa att han aldrig skulle kunna, säger Johanna Adolfsson.

Expressen har sökt sjukhuset. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!