Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellinor blev miljonär vid 30 – sparade trots a-kassa

Rädslan av att inte ha pengar har varit en drivkraft för Ellinor Johansson. I dag är hon miljonär.Foto: Petter Allgulin

Ellinor Johansson, 30, började spara när hon var 15 år gammal.

Numera är hon miljonär. 

– Många har gått från att inte ha pengar till att inte behöva tänka på pengar. Den friheten vill jag uppnå, berättar Ellinor Johansson. 

När Ellinor var 15 år gammal fick hon 5 000 kronor i konfirmationspresent – en gåva som senare ledde till ett intresse för sparande. 

– Jag började redan då att tänka ekonomiskt. Jag bjöd hem folk på kaffe och te i stället för att gå ut på kaféer, berättar Ellinor Johansson.

En rädsla för att inte kunna försörja sig har varit en stor drivkraft för Ellinor. Vid universitetet läste hon om socialt arbete och om människors utsatthet. 

– Tänk om jag inte kan betala hyran, inte kan få det att gå runt. Rädslan har också varit en stor drivkraft. Att inte ha pengar, känslan av att inte kunna betala, säger Ellinor Johansson. 

– Många har gått från att inte ha pengar till att inte behöva tänka på pengar. Den friheten vill jag uppnå, forstätter Ellinor.

Genom att bland annat lägga undan halva sin lön varje månad har Ellinor Johansson, 30, kunnat spara ihop en miljon.Foto: JOHANNA SVENSSON

När hon var 23 år slutade hon universitet. Hon hade inget jobb och började läsa på om investeringar. I dag är Ellinor 30 år och miljonär. 

Alltid sparat 50 procent

Ellinor investerar i hållbara aktier men hon har också alltid försökt att spara 50 procent av inkomsten. Just nu lever hon på a-kassa, men det stoppar henne inte från att fortsätta spara.

– Jag sparar hälften av a-kassan, jag klarar mig på det, säger Ellinor. 

– Sen vill jag också ha en vardag och rutin. Nu har jag bara varit arbetslös en vecka. Det är ingen målsättning att gå runt hemma, fortsätter hon. 

Ellinor tror att det ibland handlar om att gå emot grupptrycket. Hon menar att man kan spara pengarna än att lägga de på nöjen. Att ett nej kan vara lönsamt. 

– Jag förstår att jag missar grejer. Men så road är jag inte av att gå ut och äta hela tiden, säger Ellinor. 

Det handlar om vad man behöver, inte vad man önskar, menar Ellinor. Men hon nämner även tacksamhet. Att vara tacksam över att man har någonstans att bo.

– Jag har tak över huvudet. Man måste göra skillnad på behov och önskemål, säger hon.

– Jag kan till exempel absolut önska mig en större lägenhet, men jag har inte så mycket behov av en större. Jag är tacksam för det jag har, avslutar Ellinor.

 

Fyra spartips från Ellinor:

• Bo så billigt som möjligt

 

• Våga gå och ha bankmötet, öppna ett sparkonto

 

• Ta tiden att planera

 

• Ha en buffert som tål motgångar