Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellinor, 16, äntrar  catwalken på två hjul

FAVORTIKLÄNNINGEN. Ellinor tycker att Funki models är ett bra sätt att inkludera personer med funktionsnedsättning i mode-branschen. Det behövs mer variation, menar hon. Den blå klänningen från Cubus är för övrigt Ellinors favorit.

Kristianstad. Ellinor Idarsson, 16, är rullstolsburen och modell. Tiden i strålkastarljuset på catwalken har gett henne bättre självförtroende.

– Nu gillar jag att stå i centrum, säger hon.

Det är två år sedan Ellinor Idarsson för första gången äntrade catwalken på två hjul. Tiden i rampljuset och stödet från gruppen Aktiva tjejer, där alla har någon typ av funktionsnedsättning, har gjort att hon vågar ta för sig mer.

– Jag har fått bättre självförtroende och är mer framåt. Pratar mer än förut. Tidigare gillade jag inte att stå i centrum, nu vill jag helst höras och synas, säger Ellinor, som föddes med ryggmärgsbråck och sitter i rullstol.

"Väl där uppe är det kul"

Hon är med i Funki models, en modellagentur för personer med funktionsnedsättning. Det var på internationella kvinnodagen 2011 som agenturen ordnade en modevisning på Föreningen idrott för handikappades, FIFH:s, idrottshall i Malmö tillsammans med Aktiva tjejer. Alla som ville fick vara med och Ellinor tyckte att det verkade roligt att visa upp kläder.

- Jag var nervös innan. Det blir jag fortfarande när jag väntar på att få gå upp på catwalken. Men väl där uppe är det kul. Det är bättre om det är mycket folk, då syns bara folkmassan och inte enskilda ansikten.

Sedan dess har hon deltagit på flera visningar, till exempel i samband med Miss Universum-uttagningen i Malmö och "Musikhjälpen" i P3. Har fått visa kläder från bland annat Noa Noa och Cubus.

- Det är roligt. I modevisningar tittar folk förhoppningsvis på kläderna och inte på rullstolen, det är därför jag gör det.

"Någon att se upp till"

Ellinor tycker att Funki models är ett bra sätt att inkludera personer med funktionsnedsättning i modebranschen. I övrigt ser det inte särskilt bra ut i medierna, tycker hon. Funktionsnedsatta syns knappt alls i tidningar, radio och tv.

– Om en liten tjej som sitter i rullstol ser en rullstolsburen modell i en tidning får hon någon att se upp till. Det har jag själv saknat.

I gruppen Aktiva tjejer på FIFH-hallen träffar Ellinor andra tjejer med funktionsnedsättning. De umgås, tränar, shoppar och fikar tillsammans. Gruppen har betytt mycket.

- Alla är på samma nivå och har liknande erfarenheter av operationer, läkarbesök och skola. Det är skönt att kunna dela det. Jag kan vara mer öppen och prata om saker som jag inte pratar med andra om.

I höstas började Ellinor på Riksgymnasiet och flyttade till skolans elevhem i Kristianstad. Hon går på samhällsprogrammet med medieinriktning.

Drömmen är att bli journalist.

- Helst vill jag jobba med tv, då får jag stå i centrum, säger hon till KvP.

Pluggar, modellar och spelar innebandy

Namn: Ellinor Idarsson.

Ålder: 16 år.

Bor: I Kristianstad.

Gör: Pluggar på samhällsprogrammet och är modell.

Bästa plagg från catwalken: En blå klänning från Cubus. "Den här var riktigt snygg och jag köpte den själv efteråt."

fritid: Spelar innebandy i ett lag, träffar vänner, pysslar och fikar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!