Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellen, 22, har kronisk migrän: ”Svårt att förstå”

Här är tre nyheter att hålla koll på.
Ellen Simonsson har haft migrän i åtta år.Foto: Privat / Privat
Hon menar att migränen förhindrar henne från att leva ett normalt liv.Foto: Privat / Privat
Ellen Simonsson.Foto: Privat / Privat

I åtta års tid har Ellen Simonsson haft daglig migrän. Hon saknar fullständiga betyg från gymnasiet, men att plugga upp dem går inte.

Migränen tar över allt.

– Jag hamnar efter alla i min ålder, säger Ellen Simonsson.

Sedan hon var liten har Ellen Simonsson, 22, från Malmö haft problem med migrän, men när hon var 14 år gammal blev det allt värre.

– Jag fick dagliga migränattacker och började proppa i mig en massa smärtstillande, säger Ellen.

Brustabletterna som hon tog hjälpte för stunden, men migränen gjorde sig snart påmind igen. Det resulterade i att Ellen tog ännu fler tabletter.

– I sex års tid kunde jag ta över sju tabletter om dagen, säger Ellen.

Kräktes av den svåra smärtan

De många brustabletterna resulterade i att Ellen fick magkatarr och var tvungen att sluta med dem omedelbart.

– Då fick jag abstinenshuvudvärk, vilket gjorde migränen ännu värre, säger Ellen.

Smärtan kunde vara så pass kraftfull att hon kräktes och flera gånger var hon tvungen att uppsöka vård för att få smärtlindring.

DET HÄR ÄR MIGRÄN

Orsaken till migrän är inte helt känd, men enligt forskning startar attacken i det centrala nervsystemet i hjärnan.

 

Sjukdomen kan till viss del vara ärftligt och är vanligare bland kvinnor än män. Nästan var femte kvinna och var tionde män har migrän. Man räknar med att omkring en miljon människor i Sverige är drabbade av migrän.

 

Vad som utlöser ett migrän anfall varierar från person till person och kan även variera från gång till gång. En av de vanligaste orsakerna till ett anfall är stress. Hos kvinnor finns även ett samband mellan migrän och hormonförändringar. Hos en del personer kan även mat och dryck spela stor roll.

 

Det går att förebygga migrän genom att undvika stress och om man vet vad det är som utlöser migränen är det bra att undvika även det. Receptfria värktabletter kan även lindra värken när det är i sin början eller om värken är mild.  Om värken är kraftig kan man behöva ett receptbelagt läkemedel.

 

Källor: 1177.se, Hjärnfonden

De kraftiga migränanfallen påverkade Ellens skolgång. Hon var tvungen att vara hemma ofta vilket har resulterat i att hon inte har fullständiga betyg från gymnasiet.

– Det i sin tur gav mig jättemycket ångest och stress, allt blev bara som i en ond cirkel och blev värre hela tiden, säger Ellen.

Migränen plus ångesten och stressen har resulterat i att Ellen nu har kronisk migrän, vilket innebär att hon drabbas av migränanfall flera dagar i månaden.

– Ibland kan jag ha en vecka där jag bara får tre anfall, men ibland kan det vara att jag har migrän varje dag i sex veckor.

”Det bara skjuter tillbaka på en”

Ellen berättar att hon har gått igenom flera olika behandlingar och provar flera olika mediciner, men menar att ingen har haft något vidare genomslag.

Nu har hon precis börjat prova en ny medicin, Aimovig. Enligt Läkemedelsverket ges Aimovig till vuxna som har minst fyra migrändagar per månad. Läkemedlet ges i sprutform en gång i månaden. 

– Den första dosen var som magi, huvudvärken var som bortblåst. Men efter andra sprutan så började migränen komma tillbaka igen.

Samtidigt har hon börjat plugga på distans, men eftersom migränen har varit så stark har hon inte klarat av sina kurser.

– Det är så mycket man försöker kasta sig in i, för att kunna börja sitt liv, utbilda sig och jobba men det bara skjuter tillbaka på en. Varje gång, säger Ellen.

Snart ska Ellen få sin tredje dos av medicinen och hoppas att den ska hjälpa henne komma på fötter.

– Jag hamnar efter alla i min ålder, jag försöker på nytt med jobb eller plugg men det går inte för migränen tar över.

Måste förklara sig

Även om Ellen nu ser ett ljus i tunneln menar hon att det har varit en lång väg dit och att hon flera gånger fått förklara sig för andra.

– Många har svårt att förstå migrän, de tänker bara ”vad är problemet? Ta en tablett eller drick vatten så är det bra igen”, säger Ellen.

Nyligen fick hon en kommentar av en person som menade att hon borde kunna ha ett jobb och sedan sjukanmäla sig de dagar hon är dålig. Ellen menar att hon redan har provat det.

– Jag har haft jobb och ringt när jag blivit sjuk, men de vill ju inte ha tillbaka mig eftersom jag var hemma så ofta.

Ellen hoppas att fler kommer få förståelse för migrän i framtiden och till andra som är i liknande situationer vill hon säga att det är viktigt att inte ge upp.

– Man måste fortsatta söka hjälp, för att annars ger man bara upp och ingen hjälper vilket gör att man bara hamnar djupare i den här gropen, säger Ellen och fortsätter:

– Jag tycker att det är viktigt också att man pratar med någon, det har underlättat för mig att inte känna mig ensam i det här.