Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ella vårdas för cancer – då stänger sjukhuset

Oroliga. Cancersjuka treåriga Ella tillsammans med mammorna Jessica och Yenny väntar på att sjukhuset ska öppna specialistvårdavdelningen igen som Ella behöver.
Foto: Ulf Ryd

Vellinge. 3-åriga Ellas cancer tar inte semester.

Det gör tyvärr hennes sjukhus.

Antalet vårdplatser halveras och infektionskänsliga Ella hänvisas till en blandavdelning eller vanliga barnakuten.

- Det blir helt klart en extra press för oss, säger mamma Jessica, 38.

Ella, 3, har varit inne på Skånes universitetssjukhus i Lund och fått cellgiftsbehandling på förmiddagen - mitt i värmeböljan. Så vid 15-tiden på eftermiddagen ligger hon och sover djupt på den skuggiga altanen.

Inne i huset syns spår av hennes sjukdom. I hallen står en hel pall med sondmat, det enda Ella kan äta under den tuffa behandlingen. "Droppställningen" bredvid hennes favorithörn i soffan, det är en helt vanlig lampa, fast sladden är inte i förstås.

- Man är en trasig familj när något sådant här händer. Man har inte energi till allt, säger mamma Yenny, 36.

- Vi är fortfarande i chock, säger mamma Jessica, 38.

Opererades i maj

Beskedet om Ellas njurcancer kom i april, och i maj opererades tumören och ena njuren bort. Nu ska Ella behandlas med strålning och cellgifter året ut.

Ibland måste hon läggas in ett dygn efter behandling. Och eftersom hennes immunförsvar försvagats kraftigt måste hon också söka vård akut ifall hon får en febertopp. Då kan det bli antibiotika via dropp för Ella, om hennes kropp inte klarar att bekämpa infektioner på egen hand.

- Ella har väl inte riktigt greppat allt, och hon har svårt att tänka på framtiden. Men hon vet att doktor Anna har tagit bort den stora basilusken i magen, och hon vet att hon får mediciner, säger Yenny.

Alla i vit rock är doktorer för Ella, men hon tycker det är tufft att träffa dem så ofta.

- Hon frågar varje dag när hon vaknar: Ska vi till doktorn i dag? Om vi svarar nej säger hon: Å vilken tur för mig, säger Yenny.

Sjukhusbesöken har inte blivit roligare i Sommarskånes vårdplatsbrist.

Eller snarare: För föräldrarna har det blivit en stor extra oro.

Färre platser i sommar

Vårdavdelning 64 i Lund, som är specialiserade för barn med cancer, har färre platser nu under sommaren, helt enkelt för att det saknas personal. I stället har flera barnkliniker slagit ihop sina avdelningar. Det betyder att ett barn med en smittsam infektionssjukdom kan hamna som granne med smittkänsliga Ella.

- Allra värst om det är en helg. Shit, tänk om hon får feber nu, var hamnar vi då? Ska vi sitta på akuten? säger Yenny.

- Det blir helt klart en extra press för oss, säger Jessica.

Några gånger har de skickats hem, eller hänvisats till vanlig barnakut, där benbrott trängs med magsjuka.

- Klart att sjukvårdsanställda ska ha semester som alla andra. Men det ska vara uppstyrt så att organisationen klarar det. I stället får vi kommentaren "tyvärr har vi inte plats", säger Jessica.

- Då är det ju inte Ellas vårdbehov som styr, säger Yenny, 36.

Innan Ella blev sjuk trodde de att debatten om brister i vården gällde primärvård och vuxna - inte expertvård för svårt sjuka barn.

- Barnonkologen känner alla sina barn. De märker om allt inte är som vanligt. De är Ellas skyddsnät, säger Yenny.

Föräldrarna betonar att både personalen på barnonkologen och de extraanställda under sommaren gör vad de kan för en bra vård.

- Tänk att behöva säga "vi har inte plats för er", det är klart att det är hemskt för dem, säger Jessica.

"Vad ska behöva hända?"

Däremot undrar de hur Skånes sjukvårdspolitiker egentligen tänker.

- Vad ska behöva hända, innan man tänker om? Varför ställs de inte till svars? Vi kan inte förstå det, säger Jessica.

Sedan vaknar Ella, först lite sömnig och blyg. Men snart piggar hon på sig och tillägger ett par saker som hon menar ska vara med i den här intervjun.

- Säg till dem att doktorn har sagt att jag får bada i trädgården, om vi tar varmt vatten, viskar hon till sin mamma Yenny.

- Mamma lärde mig att simma, säger hon sedan med klar röst. Och vi ska snart köpa en drake till mig.

Fotnot: Yenny och Jessica vill inte ha sitt efternamn i tidningen.

FAKTA

POLITIKERN:

"Ett oerhört svårt semesterläge"

Michael Sandin (M) som är högsta sjukvårdspolitikern i Region Skåne säger att ledningarna vid de olika sjukhusen har ansvar för sommarbemanningen, och att patientsäkerhet då är prio ett.

- Att det har stängts platser har inte med ekonomin att göra, utan ett oerhört svårt semesterläge. De skulle inte kunna driva vården fullt ut, hur mycket pengar man än skjuter till.

- Jag kan inte se att vi har fattat några beslut som leder till några negativa förändringar. Sjukhuset får de ekonomiska resurser som behövs för att ge bra vård åt barn, och alla andra.

-

CHEFEN FÖR BARNONKOLOGEN:

"Kan bli problem vid många nya patienter"

Jacek Toporski, sektionschef för barnonkologin vid Skånes universitetssjukhus i Lund, säger att sommarbemanningen inte orsakat några problem på barnonkologen.

- Inte i nuläget. Men det beror på hur det utvecklar sig. Om vi får många nya patienter kan det bli problem, säger han.

- Vi prioriterar barn med misstanke om cancer som ska diagnosticeras och barn som får aktiv cytostatikabehandling.

Att dela rum med barn med infektionssjukdomar är inte farligt, försäkrar han.

- Jag kan lugnt säga: Absolut inte. Det finns system som förebygger att smittan sprider sig.

-

SJUKHUSCHEFEN:

"Vården är säker"

Jan Eriksson, chef för vården på Skånes universitetssjukhus i Lund, menar att barn-onkologen är en av de kliniker som har ungefär samma verksamhet hela året.

- Men även våra specialiserade medarbetare där måste få ha semester, det är en planerad åtgärd. Under den tiden får alla barn vård som är medicinskt och vårdhygieniskt säker.

- En del barn behöver vård för att de bär på smittsamma sjukdomar och behöver isoleras. Andra barn behöver skyddas mot smitta. Ansvariga inom barnonkologi säger att även om man behöver dela vårdavdelning, så är vården säker.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!