Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ella, 14, valde inte pappas väg – uppfyller drömmen

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Anders Andersson må vara hyllad fotbollsspelare – och omtyckt expertkommentator.

Men när Ella Andersson Bessman, 14, gör sig redo inför premiären av musikalen Matilda i Köpenhamn erkänner hon att han inte har så mycket att komma med på den scenen.

Det här är hennes dröm.

– Pappa är väldigt insatt och älskar musik. Han har bara inte den talangen.

För första gången någonsin sätts Roald Dahls ”Matilda the musical” nu upp i Danmark, närmare bestämt på ”Det Kongelige Teater” i Köpenhamn. Skånska Ella Andersson Bessman, 14, spelar ett av skolbarnen i den klassiska föreställningen. 

– Det ska bli jättespännande. Vi har repeterat flera dagar i veckan sedan augusti och allt har gått jättebra, berättar Ella, som till vardags går i musikklass på Bergaskolan i Malmö. 

– Matilda är en rolig musikal med mycket humor och massor med coola dansnummer. Sedan är det är en väldigt fin teater, det är den äldsta och största i Danmark. 

Kanske känner någon igen henne från musikalen Annie som spelats både i Malmö och i Göteborg och som regisserades av Eva Rydberg 2018/2019. Utan någon erfarenhet av musikal eller teater fick hon huvudrollen på en audition i Malmö. 

– Jag har dansat sedan jag var tre år på Dansstudio No 1 och alltid gillat att sjunga framför folk. Min mamma är skådespelerska och sjunger jazz. Vi har också sjungit mycket tillsammans. 

Över 600 barn på audition 

Nog gav ”Annie” mersmak – för när chansen till audition för Matilda i Köpenhamn dök upp tvekade hon inte. Efter en veckas audition – med över 600 sökande barn – fick hon glädjebeskedet på väg hem från Tivoli med familjen. 

– Det var jättekul. Jag kunde knappt tro det när mamma, som hade hållit det hemligt en stund, berättade i bilen. 

Ella Bessman Andersson fyller 15 år i slutet av året.
Foto: JENS CHRISTIAN
Ella har tidigare haft huvudrollen i uppsättningen av Annie i Malmö och Göteborg.
Foto: JENS CHRISTIAN

Du är det enda svenska barnet i uppsättningen – hur går det med danska språket? 

– Bra! Jag förstår nästan allt. Jag lärde mig danska på förskolan men sedan glömde jag allt så jag har fått lära mig på nytt nu. 

Ännu har hon inte hunnit bli nervös men kanske ändrar det sig till när hon väl står på scenen på torsdagskvällen. På tisdag ska Danmark släppa alla coronarestriktioner men redan nu till premiären tror hon att det kan komma upp emot 1 200 i publiken. 

Och efter Matilda vill hon spela i fler musikaler och på fler scener. På frågan vad hon gillar så mycket med musikal kommer svaret snabbt. 

– Jag gillar att dansa, sjunga, jobba med uttryck och vara i en helt annan värld. 

Har du någon favoritmusikal? 

– Jag gillar jättemånga men min favorit är nog Wicked. Den är baserad på Trollkarlen från Oz men från häxornas perspektiv. Jag såg den med familjen i London.  

Familjen, ja. Hittills är det nog pappa Anders, tidigare fotbollsstjärna och MFF-profil och i dag expertkommentator, som fått de största rubrikerna men det är mamma Eva som hon ser upp till i den egna musikaldrömmen. Eva gjorde scendebut som 8-åring i ”Kungen och jag” på Malmö Stadsteater och har därefter bland annat spelat i ”West Side Story” och ”Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat” på Slagthuset. I år släpper hon dessutom en skiva med sin jazzkvartett. 

– Min bror spelar fotboll och går i pappas fotspår, jag följer mammas. Jag har också spelat fotboll men tröttnade på det. Jag gillar att kolla på fotboll. 

Uppsättningen av Matilda i Danmark är en samproduktion mellan Malmö opera och Det Kongelige Teater.
Foto: JENS CHRISTIAN
Eva tillsammans med Anders under MFF:s guldfirande 2013.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Hur är det med din pappas musikalintresse då? 

– Han gillar verkligen det och är jätteduktig på texter. Väldigt insatt och älskar musik. 

– Han har bara inte den talangen.


Malmö opera om coronarestriktionerna

9 februari väntas de flesta restriktioner att lättas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!