Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elkänslig elev gick inte till skolan – på fyra år

Eleven har inte gått i grundskolan på fyra år, på grund av elallergi. Nu tänker familjen flytta från kommunen för att slippa betala vite.
Foto: SCANPIX

Grundskoleeleven har inte gått i skolan på fyra år eftersom föräldrarna hävdar att barnet lider av elkänslighet.

Kommunen har elsanerat ett klassrum men föräldrarna är inte nöjda.

Nu planerar familjen att flytta för att slippa kommunens hot om vite, skriver Smålandsposten.

Familjen har hållit sitt barn, en grundskoleelev, borta från skolan i Uppvidinge kommun i fyra år med anledning av att barnet uppges lida av elallergi . Kommunen har elsanerat ett klassrum men familjen är inte nöjda utan vill att deras barn ska hemundervisas i stället. Kommunen säger dock nej till det kravet. Nu hotar kommunen med vite på 150 kronor per dag som barnet inte är i skolan.

- Jag tycker inte att det här är ett misslyckande från vår sida. Vi har gjort vad som krävs och lite mer därtill när det gäller den här elevens skolgång, säger Torbjörn Gustafsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden till Smålandsposten.

Planerar att flytta

Kommunen har sagt ja till hemundervisning om man använder sig av skolans personal men även det har föräldrarna sagt nej eftersom mamman vill vara den som undervisar barnet.

Nu ser familjen ingen annan utväg än att flytta,

- Vi blir nu tvingade att söka oss till en kommun som förhoppningsvis följer skollagen, förklarar de för Uppvidinge kommun enligt Smålandsposten.

Elkänslighet

  • Elkänslighet, eller elallergi, är symptom som skapar rodnad, stickande känsla i huden, yrsel och trötthet.
  • Orsaken beskrivs ofta av närheten till elektromagnetiska fält, EMF. Men än finns inga vetenskapliga bevis på att symptomen kommer från elektricitet.

Källa: Socialstyrelsen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!