Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eliza och Nadia chockade: ”Ikea förstärker fördomar”

Nadia och Eliza Simeonidou blev förbannade när de såg Ikeas skyltning. "Ikea förstärker folks fördomar om Malmö", tycker de. Foto: PRIVAT
I det lilla vardagsrummet på 19 kvadrat bor den arabiska Rosengårdsfamiljen. Foto: PRIVAT
Rosengårdsfamiljen har inget efternamn, barnen inte ens förnamn. Foto: PRIVAT
Hos familjen på Rosengård är det mycket tofsar och pyngel. Foto: PRIVAT
I Bjärred är vardagsrummet större och ljusare möblerat. Foto: PRIVAT
Svenskarna i Bjärred har både efternamn och ålder. Foto: PRIVAT
Nu ska Ikea "se över" sin skyltning. Företaget försäkrar att mångfald och inkludering är viktigt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
1 / 8

När Nadia Simeonidou och hennes dotter Eliza fick se skyltningen på Ikea i Malmö blev de så förbannade att de gick hem utan att handla.

De som "bor" i rummen beskrivs olika. Arabfamiljen på Rosengård har många barn och inget efternamn. Med svenskarna i Bjärred är det precis tvärtom.

– Ikea förstärker folks fördomar. Jag är jättechockad, säger Nadia, 39.

Eliza Simeonidou, 18, är engagerad i organisationen Helamalmö som jobbar för integration och mot segregation, och är van att tackla fördomar.

Både hon och mamma Nadia, som är lärare, reagerade direkt när de såg hur Ikea på Svågertorp i Malmö hade skyltat upp sex fiktiva, skånska vardagsrum.

Rummen visade hur folk bodde i olika miljöer – tre rum i en lägre prisklass och tre i en högre. Den arabiska familjen på Rosengård bodde inte i de dyrare rummen.

Anonym arabisk familj

Mamma och pappa Yassin och Hanan – utan efternamn – har tre barn på åtta, sex och fem år. De heter inget. Hur gamla föräldrarna är nämns inte.

– Det ska väl vara typiskt för Rosengård. Invandrare med många barn som kommit tätt, säger Eliza Simeonidou.

– Och invandrarna har förstås inget efternamn.

Men Johan Svensson och Maria Nilson i Bjärred är 32 respektive 31 år, får vi veta.

– I Bjärred är det jättefint, förstår man. De har större vardagsrum och efternamn. Vad är det för bild människor får av Malmö? frågar Eliza Simeonidou.

Ålder och namn på barn

Det finns andra utan efternamn. Men då sätts åldern ut, och barn heter något.

Ett rum tillhör 39-åriga Sofie som har treåriga dottern Ellie, medan Caroline i Västra hamnen beskrivs som 25 år. I stadsdelen Dockan bor Dejan, 35 och Jovanna, 40.

– Detta bekräftar alla fördomar folk har om Malmö. Vi blev ganska upprörda och gick därifrån utan att handla, säger Nadia Simeonidou.

Ikeas presskontakt Felix Östman säger till Kvällsposten att Ikea i Malmö "givetvis ska vara ett varuhus för alla".

37 språk på Ikea i Malmö

Mångfald och inkludering är viktigt för Ikea. Bara på varuhuset i Malmö talas 37 språk, säger Felix Östman.

– Vi är väldigt ledsna om våra skyltar uppfattas som segregerade. Tanken har bara varit att skylta upp miljöer i två olika prisklasser.

Felix Östman poängterar att det även finns personer med "svenskklingande" efternamn utan vare sig efternamn eller ålder. "Marianne och Rolf", till exempel.

– Men vi ska se över skyltningen redan i morgon. Om vi ser att vi hamnat i ett mönster vi inte varit medvetna om så ska vi naturligtvis ändra på det, säger Felix Östman.