Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elitskola frågar om elevernas mognad

Skolinspektionen utreder nu Bladins International School i Malmö.Foto: SANNA DOLCK / KVP
Skolinspektionen har nu inlett en utredning. Genrebild.Foto: Shutterstock

Uppgifter om mognad, punktlighet och sociala kompetens kan spela roll när elitskolan Bladins International School i Malmö tar emot elever.

Just nu granskas skolan av Skolinspektionen efter larm från en annan skola om att Bladins väljer ut elever efter egna kriterier, skriver SVT Nyheter Skåne.

Uppgifterna om eleven efterfrågas i ett brev till den föregående skolan när en elev söker till Bladins. Enligt SVT ställs frågor om bland annat elevens begåvning.

På Lärarförbundet ställer man sig frågande till formulärets nytta.

– Frågan är vad man ska använda detta till, är det så att man använder det i samband med antagning så kan det kanske påverka. Dessutom så får man som lärare en förutfattad uppfattning, och dessutom finns det redan betyg, omdömen och betyg från nationella prov, säger Katrina Kristofferson, ombudsman för Lärarförbundet till SVT Nyheter Skåne.

Inte tillåtet att sortera elever

Skolinspektionen har nu inlett en utredning om formuläret som Bladins har använt sig av sedan 2106.

– Jag vet inte vad skolan använder formuläret till, men det är inte tillåtet att sortera elever normalt sett, säger Björn Persson, avdelningschef på Skolinspektionen i Lund.

I ett mejl till SVT skriver Bladins International School att formulären inte används vid antagningen och att det är praxis bland internationella skolor att använda sig av formuläret.

SVT Nyheter Skåne har tagit kontakt med fyra andra internationella skolor i Skåne. Ingen av dem använder sig av formuläret.