Elise Lindow och Josephine Daly Tempelaar från Höllviken kom på idén i när de gick en kurs i Ung företagsamhet på ProCivitas-gymnasiet i Malmö. Året var 2018 och på torsdagskvällen syntes de unga kvinnorna aktuella i SVT:s ”Draknästet”.
– Vi har båda restaurangbakgrund och tänkte vad kan vi göra för något som kan göra skillnad. Vi visste att det är mycket som slängs och på något vänster hamnade vi på att göra sugrör, säger Elise.
Första tanken var att göra ett ätbart sugrör. Men det var inte så enkelt som tjejerna trodde och enligt dem blev det bara en stor röra.
De började tänka på hur man gjorde förr innan plast och papper fanns.
– På tyska heter sugrör ”strohhalm” och direkt översatt är det halmstrå. Vi tog helt enkelt en gammal idé och gav det nytt ljus, säger Elise.
Tillverkning på anstalten
Produktionen sker i dag på den kvinnliga anstalten Ringsjön. Men första tiden satt tjejerna hemma och klippte halmen och kokade den, något som tog extremt lång tid.
– Om vi ska göra något av detta kan vi inte sitta hemma kom vi på under vårt första år. Vi blev tipsade om Samhall som gör tillverkning, men de tipsade vidare att kontakta Kriminalvården som gör mycket handarbete billigt.
I ”Draknästet” såg Shervin Razani och Jonas Eriksson potentialen – båda drakarna valde att gå in med 150 000 kronor var i företaget.
– Det var så häftigt! Vi gick in med väldigt lite förväntningar. Och att höra deras feedback och att det sedan blev en investering gjorde oss så glada och euforiska, säger Elise.
Vill studera samtidigt
Nästa steg är att köpa in maskiner för pengarna – för att korta ner tiden på klippningen av halmstrå.
– Det är först nu under sommaren som förhandlingen har kommit i gång med drakarna. De här pengarna ska gå in en automatisk lösning och att öka produktionen.
Tjejerna anmälde sig själv och är i dag glada att de sökte.
– Vi har jobbat med det i tre år sedan starten 2018. Nu ska vi se hur produktionen fungerar i höst. I framtiden vill vi se om man kan balansera företaget med studier, säger Josephine
– Vi vill läsa en massa saker. Främst business och kommunikation, säger Elise.
FAKTA:
Europa konsumerar 23,6 miljarder plastsugrör varje år.
I juni i år förbjuder EU plastsugrör och därför tror duon att det kommer bli ett stort sug på marknaden efter ”raw straw”.
”Raw straw” är 100 procent naturliga engångssugrör av skånsk råghalm.
Sugrören är helt kemikal fria och genom korta transportsträckor, lokala resurser och energisnål produktion vill duon göra minimala klimatavtryck.