När Elisabeth Svensson var tolv år övertalande hon sin mamma att köpa H&M-aktier.
– Det blev startskottet, konstaterar hon.
Hon hade alltid varit fascinerad av pengar. Till en början för pengarna i sig, men senare för att kunna köpa tid och på så vis skapa ett rikare liv.
– Sedan har jag alltid fört kassabok och sommarjobbat varje år sedan jag var 14 år. Jag har också varit duktig på att spara.
Hon tappade aldrig intresset för pengar och som 25-åring började hon investera på riktigt. Det blev, som hon uttrycker det, en lärorik och intressant start där hon förlorade stora delar av sitt kapital.
– Jag la alla ägg i samma korg och lyssnade för mycket på så kallade experter.
Miljonär vid 31 år
I stället började hon själv läsa på mer om vad forskningen sa om hur man kan investera på ett bra sätt och 2017 började hon intressera sig för fastigheter. Den första fastighetsinvesteringen blev en liten hyresfastighet i USA och därefter i Sverige.
– Fastigheterna har gjort mig ekonomiskt fri. Den första miljonen tog 31 år att tjäna ihop, sedan har det gått betydligt snabbare.
– I dag äger jag och min sambo fastigheter i Sverige och USA och har klassiska fonder och aktier. Jag investerar uteslutande i hållbara saker som bidrar till ett bättre klimat och en hållbar framtid och har en bred portfölj.
I snart tre år har hon också drivit bloggen ”rikakvinnor.se”. Den sjösattes efter att hon skrivit krönikor på ekonomisidor på Facebook och fått fin respons. Hon delade med sig av med– och motgångar och många ville läsa mer.
– Jag har en ganska filosofisk inriktning. Det handlar inte om pengar utan vad man kan göra med dem.
– Sedan ville jag göra det tillsammans med andra för det blir så mycket bättre när man skapar ihop. Den kollektiva intelligensen.
”Alla kan”
Visionen med bloggen är att få fler människor att förstå att investeringar inte behöver vara så svårt utan är något för alla.
– Alla kan och borde investera, kanske inte i fastigheter till en början men däremot borde alla ha en fondrobot att månadsspara i. Det kan i förlängningen bidra till att man kan gå ner i arbetstid, tillbringa mer kvalitetstid med familjen, sina intressen eller att bara vara. Dessutom är oftast vi kvinnor de ekonomiskt svagare i en klassisk heterosexuell relation, och det vill jag ändra på. Många kvinnor kan exempelvis inte skilja sig av ekonomiska skäl, vilket bidrar till sämre jämställdhet.
– Bloggen är därför också en jämställdhetskamp som jag vill vara med och driva.