Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elisabeta hade cancer – Läkaren: "Inte sjuk"

Elisabeta hade cancer - men det upptäcktes för sent.
Foto: Privat
Gång på gång sökte hon hjälp på sjukhuset i Värnamo.

Elisabeta Gheorghiac, 60, sökte flera gånger hjälp på sjukhuset för sina svåra smärtor i magen och ryggen.

Men någon förklaring hittades aldrig - i stället beskylldes hon för att ha fantomsmärtor.

– En läkare sa att mamma inte borde vara på sjukhuset, att hon bara inbillade sig. Tre månader senare dog hon i cancer, säger sonen Zsolt Gheorghiac, 29.

Problemen för Elisabeta Gheorghiac började när hon kom hem till Smålandsstenar efter en sommarsemester 2012, berättar sonen Zsolt.

– Hon hade egentligen varit sjuk väldigt länge, hon led av immunbrist som gjorde att hon lätt blev sjuk. När hon kom hem från semestern i augusti 2012 var hon i dåligt skick. Hon hade ont i magen och i ryggen och sökte hjälp för det på sjukhuset.

Enligt Zsolt for mamman in och ut på sjukhuset i Värnamo under en tid. Hon undersöktes ofta men utan att läkarna kunde slå fast vad det var som orsakade smärtorna. Däremot fick hon en hel del smärtlindring och annan medicin utskriven.

Samtidigt fortsatte smärtorna att bryta ner hennes kropp, hon tappade snabbt i vikt och gick på bara ett par tre månader ner 45 kilo, enligt familjen.

"Har inte cancer"

Trots sjukvårdens svårigheter att ställa en diagnos fortsatte Elisabeta och hennes familj att lita på vården och sökte gång på gång hjälp på sjukhuset.

– De röntgade hela mamma men utan att hitta något. Vid ett tillfälle sa en läkare att hon skulle vara glad över att de inte hittade något, "det betyder att du inte har cancer", sade läkaren, enligt Zsolt Gheorghiac.

Men smärtorna gav inte med sig. Elisabeta plågades hårt och under hösten 2013 kom hon återigen in på akuten med sina symtom.

Enligt Zsolt Gheorghiac ifrågattes hennes smärtor av en läkare på akuten.

– Läkaren sa: "är du här nu igen? Du är ju inte sjuk, du bara inbillar dig, det sitter i psyket".

Zsolt berättar vidare att mamman lämnade lasarettet men kort därefter togs in på ett annat sjukhus.

Där upptäcktes senare cancer i magen, men upptäckten kom för sent. Tumören hade spridit sig långt upp i kroppen och den fjärde december 2013 avled Elisabeta Gheorghiac.

Vad för sorts cancer det var har de efterlevande ännu inte fått veta.

"Är du här nu igen?"

Nu har familjen anmält vården och bemötandet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Den främsta anledningen är att jag inte vill att någon, någonsin igen, ska bli bemött som mamma blev. Hon var sjuk, hade otroliga smärtor, men beskylldes för att ha fantomsmärtor.

– Hon var inne på sjukhus så ofta att det kändes som om det var vardag för oss, säger Zsolt Gheorghiac.

– Tänk att de behandlade mamma som om hon var en försäljare som kommer hem vid din dörr. Är du här nu igen? Så får man inte säga till någon som är sjuk, säger han.

Anders Sjögren, chefläkare vid Värnamo sjukhus, kan inte i nuläget kommentera påståendena i anmälan eftersom den ännu inte nått sjukhuset.

– I den här typen av ärenden begär IVO alltid ett utlåtande från verksamhetschef och berörd vårdpersonal. Det kan vara så att man begär in journalkopior också. Är man inte nöjd med svaren kan man ställa kompletterande frågor.

Sjögren säger att det även ligger på sjukvårdens ansvar att göra en Lex Maria-anmälan vid misstänkt felaktig behandling.

Värnamo sjukhus gör årligen ett tiotal egna anmälningar om misstänkta fel i vården. Samtidigt yttrar man sig över ett 20-tal enskilda anmälningar som gjorts till Inspektionen för vård och omsorg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!