Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elins systers krav efter kvinnovåldet

Elin Klinteberg med sin syster Patricia Klinteberg.
Foto: Privat
Minnesplatsen för den mördade Elin Klinteberg i Höör.
Foto: JENS CHRISTIAN
Elin Klinteberg är en av fem kvinnor som dödats i Sverige de senaste tre veckorna.
Foto: Privat

I slutet av mars blev 18-åriga Elin Klinteberg i Höör dödad av en bekant. 

Under de tre påföljande veckorna har ytterligare fyra kvinnor dödats och i samtliga fallen misstänks mord.

Nu går Elins syster ut och kräver krafttag mot mäns dödliga våld mot kvinnor.

– Det får räcka nu. Samhället måste göra mer, men även politikerna. Elins liv hade knappt hunnit börja, säger Patricia Klinteberg till Aftonbladet

Elin Klinteberg försvann natten till tisdag 30 mars. Efter en stor sökinsats där både polisen och Höörborna deltog hittades hennes kropp ett och ett halvt dygn efter försvinnandet. 

Samma dag greps en 26-årig man initialt misstänkt för människorov, men brottsrubriceringen ändrades kort därpå till mord. Torsdagen 1 april erkände 26-åringen att han tagit Elins liv och dagen därpå häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord. 

De två veckorna efter Elins död har sedan ytterligare fyra kvinnor dödats i Sverige, vilket har fått Elins storasyster Patricia Klinteberg att reagera. 

– Något måste göras. Ingen ska behöva gå och leva otrygg. Efter allt detta inser man hur skört livet är. Att allt kan hända vem som helst. Det ska inte behöva vara så. Sjukdom, olyckor och så vidare går inte att komma undan – men våldet, att någon tar sig rätten att på något sätt göra någon annan illa, att bestämma om någon ska få leva eller inte – det måste få ett stopp, säger Patricia Klinteberg till Aftonbladet.

Tycker att straffen borde höjas

26-åringen som erkänt att han dödade hennes syster ska inom kort genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten rättspsykiatrisk sinnesundersökning som ska avgöra om han behöver en större rättspsykiatrisk utredning.

Elin Klintebergs storasyster Patricia anser att straffen borde höjas och att samhället framför allt måste agera tidigare för att fånga upp och tidigt sätta in resurser för instabila individer. 

Parallellt med sörjandet av sin förlorade lillasyster har Patricia följt nyhetsrapporteringen kring de dödade kvinnorna och blivit allt argare. Hon understryker att det bakom varje siffra i statistiken finns en familj i sorg och saknad.

Elin Klinteberg gick vid försvinnandet på fordonsteknisk linje på Hörby yrkesgymnasium. Hon skulle precis ta körkort, hade ett år kvar till studenten och var enligt sin storasyster på en väldigt bra plats i livet.

– Elin var min glada, spralliga lillasyster som äntligen hade hittat rätt i livet. En utbildning och skola hon trivdes på och där hon kunde växa och få sig en framtid. Hon var så annorlunda jämfört med andra tonåringar – hon vågade verkligen vara sig själv, på alla plan, och gjorde sig aldrig till för att vara någon annan till lags. Hon brydde sig så mycket om andra och var så klok, säger Patricia till Aftonbladet.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

SOS Alarm

Är du utsatt för pågående våld eller ett akut hot ska du ringa 112. För polisärenden som inte är akuta ringer du 114 14.

Kvinnofridslinjen

Den nationella Kvinnofridslinjen ger dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret dit är 020-50 50 50.

Kvinnojourer

På Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, hemsida hittar du kontaktuppgifter till närmaste lokala jour. Unizon har även samlat 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödorganisationer på sin hemsida.

Socialtjänsten

Många kommuners socialtjänster har ett journummer under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Brottsofferjouren

Den som är utsatt för misshandel, olaga hot, sexualbrott och grov kvinnofridskränkning kan få hjälp av Brottsofferjouren. Det går att ringa dit på 116 006 eller mejla fraga@boj.se. Du kan också hitta en lokal jour på organisationens hemsida.

Rikskriscentrum

Män som behöver hjälp med sitt våldsamma och destruktiva beteende kan hitta lokala hjälporganisationer på Rikskriscentrums hemsida.

”Välj att sluta”

Personer som vill sluta utöva våld i nära relation kan kontakta telefonlinjen ”Välj att sluta” på 020 555 666.

Terrafem

Rikstäckande jourtelefon som kan erbjuda stöd på över 70 språk. Numret dit är 020- 52 10 10. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!