Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elins smarta initiativ – för alla med diabetes

Elin Cederbrant förening delar ut specialdesignade väskor genom sin förening Together against diabetes 1.
Foto: Privat
Sedan 2019 har alla barn insjuknade barn fått en specialdesignad väska för diabetes typ 1.
Foto: Privat
Elin Cederbrant startade som 17-åring föreningen Together against diabetes 1.
Foto: Privat

Från och med i höst kommer alla som drabbas av diabetes typ 1 få en specialanpassad ryggsäck med information och stöttning.

Bakom projektet ligger Elin Cederbrant, 22, som grundat föreningen Together against diabetes 1. 

– Det känns helt fantastiskt att kunna ge ett sånt stöd till när det behövs som allra mest, säger hon.

Elin Cederbrant, 22, från Växjö grundade 2016 föreningen Together against diabetes 1. Hon var trött på att fördomar och okunskap om sjukdomen.

– Jag hade levt med sjukdomen några år och hela jag kände att jag måste göra någonting. Väldigt få förstår hur allvarlig och vanlig sjukdomen är – det är Sveriges vanligaste livshotande sjukdom som drabbar barn, säger hon.

Genom föreningen har hon genomfört informationskampanjer, spelat in kortfilmer, producerat appar och sedan 2019 får varje barn som drabbas av diabetes typ 1 i Sverige specialanpassade ryggsäckar. 

I höst kommer ryggsäckarna också att ges till alla vuxna. 

– Precis alla som insjuknar i sjukdomen i Sverige kommer få en ryggsäck. Det känns som en fantastisk sak att göra, säger hon. 

Stöttande ord – mest uppskattat

I den specialdesignade väskan finns sockerpiller, information om sjukdomen och stöttande ord. 

– Det är mycket att planera och mycket att ha med sig när man är typ 1 diabetiker. Att få något konkret som underlättar vardagen och är anpassad efter ens sjukdom ger en trygghet, säger hon. 

I de olika facken hittar man lappar med stöttande ord.

– Man är i en så otroligt utsatt situation och det är så mycket nytt man ska lära sig. Jag kände att jag vill lägga ner saker i ryggsäcken från någon som varit i samma situation och som kan säga: ”Jag vet att det är skit, men det kommer bättre och du är inte ensam”.

– De stöttande orden har visat sig varit det absolut mest uppskattade. 

De väskor som delas ut i region Skåne delas ut i samarbete med Barndiabetesfondens lokalförening i Skåne.

Detta är diabetes typ 1

Typ 1-diabetes drabbar främst barn och unga och kallades tidigare barndiabetes. Från att ha varit en sällsynt sjukdom i början av 1980-talet har Sverige i dag den näst högsta förekomsten av typ 1-diabetes i världen. En vanlig uppskattning, enligt olika studier de senaste tio åren, är att fyra procent av den svenska befolkningen har diabetes. 


Varje år insjuknar 900 barn i sjukdomen i Sverige. Hur många vuxna som insjuknar saknas exakt statistik kring. Totalt lever cirka 50 000 personer med sjukdomen i Sverige.


Trots att mycket forskning pågår är orsaken bakom diabetes typ 1 okänd. Man tror dock att insulinbristen beror på en kombination av arv och ännu okända faktorer. Samtidigt har 90 procent av de som insjuknar ingen nära släkting med sjukdomen. 


Källa: Barndiabetesfonden, Diabetesförbundet

FLER NYHETER: Visste inte att hon var gravid – i nionde månaden

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!