Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elin, 24, kraschade under Ironman – tar revansch

Elin Gustafsson hade tränat under ett helt år när hon ställde sig på startlinjen till Ironman i Kalmar. Foto: Privat / Elin Gustafsson

Elin Gustafsson, 24, gjorde sin Ironman-premiär i Kalmar men loppet slutade med en cykelkrasch och ambulans till sjukhus.

Men redan dagen efter loppet anmälde hon sig till nästa års Ironman.

– Kanske är man lite knäpp, säger hon.

Elin Gustafsson var väl förberedd när hon ställde sig på startlinjen till lördagens Ironman i Kalmar.

Under det gångna året har hon haft mellan tio och femton träningstimmar varje vecka. Ett träningsupplägg som minst sagt kräver sin planering.

– Det har bitvis varit jättetufft. Men också väldigt utvecklande för mig som person. Det är roligt att lösa det, säger Elin Gustafsson.

Mycket i Elin Gustafssons liv kretsar också just kring träning. Hon jobbar som gruppträningsinstruktör och pluggar dessutom till lärare i idrott och hälsa.

Inför start fanns därför mycket förväntan i luften.

– Jag var nervös, pirrig och jättepeppad. Jag visste inte vad jag hade framför mig. Det var som en födelsedag man har väntat på, säger hon.

Ironman i Kalmar

Ett Ironman, som är mer extrem form av triatlon, består av tre delar. Först 3,86 kilometer simning följt av 180,2 kilometer cykling för att sedan avslutas med 42 195 m löpning.

Elin Gustafsson simmade, trots viss trängsel, på sin tänkta tid. När det var dags att byta till cykel gick bytet snabbare än förväntat.

Men under cykeldelen fick loppet ett tråkigt slut. Foto: Privat / Elin Gustafsson

Men efter elva mils cykling hände något.

Elin Gustafsson kom fram till en depå där det blev lite trängre. Plötsligt cyklade någon rakt in i bakdelen på hennes cykel.

– Jag tappade kontrollen och flög rakt in i ett träd. Det blev en ordentlig krasch, säger hon.

Hennes första minne efter kraschen är att det stod människor runtom henne. 

– När jag kunde kommunicera igen sa jag att jag ville fortsätta.

Hoppas på kryckor

På grund av smärta i bröstkorgen blev hon uppmanad att vänta. Ambulans kom och gjorde en första kontroll, sedan fick hon följa med till sjukhuset.

Istället för att korsa mållinjen som planerat hamnade Elin Gustafsson på sjukhus. Foto: Privat / Elin Gustafsson

Där blev hon undersökt av både en kirurg och en ortoped, som konstaterade att det varken fanns några skador på nacken eller några ben som var brutna. Hon blev sedan kvar på sjukhuset några timmar, innan hon kunde åka hem igen med ett par kryckor.

– Det var väldigt mycket olika känslor. Jag var extremt besviken och ledsen över att jag hade varit tvungen att bryta i och med att det här hade varit mitt mål under ett år. Samtidigt kände jag en oro eftersom jag hade väldigt ont och var mörbultad. Jag var också väldigt tacksam för att jag hade fått hjälp så snabbt.

Och redan dagen efter kraschen anmälde hon sig till nästa års Ironman.

– Det var givet att anmäla sig. Jag kände att det här inte kunde få stoppa mig. Jag ska göra mitt yttersta för att kunna stå på startlinjen och förhoppningsvis också mållinjen nästa år.

Tror du att du hade kommit i mål om du inte hade kraschat?

– Allt hade gått så bra så långt. Jag längtade verkligen att få komma ut på löpningen. Sedan kan allt hända under ett lopp.

Barometern var först med att berätta om Elins revansch.