Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin, 22, flyr från kaoset i Hongkong

Elin har sett demonstrationerna på nära håll. En sak som har gjort intryck på henne är att många av de som deltar är så unga. ”Jag har sett intervjuer med 13-åriga tjejer som är ute och demonstrerar”, säger hon.Foto: Privat
Elin Cederholm, 22, har studerat ekonomi i Hongkong sedan i augusti. I fredags fick hon beskedet att terminen var avslutad på grund av oroligheterna. Foto: Privat
Elin berättar att den hotfulla stämningen har trappats upp sedan man införde lagen om maskeringsförbud vid offentliga sammankomster.Foto: Privat

Elin Cederholm, 22, från Malmö har studerat ekonomi i Hongkong sedan i augusti. 

Men efter alla oroligheter lämnar hon nu staden.

– Den senaste tiden har kravallerna pågått för fullt här utanför vår bostad. Det har eskalerat kraftigt, säger hon.

Vi når Elin strax innan hon ska åka till flygplatsen. Studietiden i Hongkong har tagit slut mycket tidigare än vad som var tänkt. Elin, som normalt studerar i Uppsala kom till Hongkong i slutet av augusti. 

– Demonstrationerna startade ju tidigare än så och har pågått kontinuerligt ända sedan dess. Men då har det mest varit på kvällstid och under helger, så man har kunnat parerar det ganska bra, man har vetat när man har kunnat röra sig ute utan problem. 

Det har inte varit några problem för Elin och hennes vänner heller att röra sig i närheten av demonstrationerna. 

– Varje gång har demonstranter kommit fram och frågat om vi har problem att hitta hem, de har frågat om vi har mått bra, erbjudit vatten för att kunna torka rent ögonen om polisen skulle skjuta tårgas, säger hon. 

– De har också informerat om vad som händer och vad som skriks. Så jag har aldrig känt mig otrygg i deras närhet, har aldrig känt att de vill mig något illa. 

Elin Cederholm, 22, har varit i Hongkong sedan augusti. Men nu lämnar hon. ”Jag vill inte riskera hamna mellan demonstranterna och polisen, jag vill undvika att sätta mig i den situationen”, säger hon.Foto: Privat

Terminen avslutades redan nu

Sympatiserar du med demonstranterna?

– Det de kämpar för är frihet och mänskliga rättigheter vilket för oss svenskar är något helt självklart. Så det ligger nära till hands att relatera till och förstå deras situation. 

Men under den senaste tiden har allt eskalerat. Elin skickar flera filmer som visar hur kravallerna rasar precis utanför hennes fönster. 

– Allt har varit ganska bra fram till slutet av förrförra veckan. Då var det en ganska ung kille som dog under demonstrationen. Efter det började de ockupera olika universitet. 

– I torsdags morse fick vi först besked från mitt universitet att all undervisning ställdes in för tillfället, men i fredags fick vi beskedet att terminen var avslutad, säger hon. 

Bilden är tagen från Elins bostad i Hongkong. När hon och hennes vänner varit ute har de tänkt sig för: ”Vi har inte burit svart och inte stått nära tåget eller själva konfrontationen med polisen”.Foto: Privat

”Värsta kravallerna hittills”

Många utländska studenter reste hem redan under slutet av förra veckan. Men Elin och hennes vänner valde att avvakta. Men under måndagskvällen tog de beslutet att de måste lämna Hongkong. 

– Då var det de värsta kravallerna hittills. Det kastades brandbomber och polisen sköt tårgas och gummikulor, säger hon. 

Känner du dig otrygg?

– Nej inte direkt, men vi inser att det inte går att vara kvar här nu. Det blir begränsad rörlighet. Och om det eskalerar ytterligare finns det en risk att mobilnätet stängs ner eller att det införs ett utegångsförbud, och då vill inte jag vara här. 

Hur känns det nu då?

– Det är jättetråkigt att lämna, det är knappast med glada miner vi åker ut till flygplatsen. 

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.