Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elias, 22, dog i våldsam olycka

Elias miste livet i en trafikolycka. Nu åtalas föraren.
Elias Närhi, 22, dog i en trafikolycka.Foto: Privat
Elias älskade att vara ute i naturen. Foto: Privat

Elias Närhi, 22, hade hittat sitt kall och vigde sitt liv åt naturen.

Efter en trafikolycka med dödlig utgång har nu familjen bara kvar minnen, filmer och bilder av sin son och bror.

– Han brann för att visa naturen för alla andra som inte kunde se den själva, säger hans bror Markus Närhi. 

En kräftskiva väntade hemma i Vellinge med familjen och därefter en resa till Mallorca där Elias Närhi skulle hjälpa en vän att flytta grejer till Sverige.

Säsongen som guide för Vildmark i Värmland led mot sitt slut och han var på väg hem till Skåne, något som Nya Wermlands-Tidningen berättat om.

Markus Närhi, bror till Elias, kommer fortfarande ihåg samtalet han fick i september 2018. 

Elias flyttade till Värmland för att plugga ”Turism och friluftsliv”.Foto: Privat

– Jag var hemma, så ringer telefonen. Det är min mosters sambo som berättar och det sjunker inte riktigt in. Jag blev helt tom, säger Markus Närhi.

En bil på riksväg 26 i höjd med Bäckhammar söder om Kristinehamn i Värmland hade nästan stannat längs vägen och Elias bromsade in

Men föraren bakom Elias bil missade att trafiken saktat ner – och körde in i honom. Kollisionen var så kraftig att bilen slungades över på andra sidan vägen, där fordonet blev påkört av en mötande lastbil. 

– Det har varit ett hemskt år. Han finns ju med hela tiden. Nu har vi en grav att gå till, men det känns så fruktansvärt fel att man som förälder ska behöva göra det, säger Elias pappa, Timo Närhi, till Nya Wermland-Tidningens reporter Åsa Asplid.

Intresse för naturen

Markus Närhi minns sin bror som snäll, som hjälpsam. 

– Det var ju min lillebror, så på något sätt var han alltid med. Han hade lätt för att snacka, lämnade roliga kommentarer. Han var som en liten joker. Men jag har så många minnen av honom, det är svårt, säger Markus Närhi.

– Han gav alltid 100 procent för det han intresserade sig för. 

Elias Närhi spelade gärna in filmer i naturen. Foto: Privat

Markus berättar hur hans bror som liten intresserade sig för fotboll – och efter det lärde sig laguppställningar och spelare i ”alla klubbar”. 

Eller hur han lärde sig namnen på alla dinosaurier, som Nya Wermlands-Tidningen, skriver. 

Efter en resa till Svalbard blossade det stora intresset för naturen upp. Och då gick han in helhjärtat för det. 

2017 blev han och en vän antagna till ”Turism och friluftsliv” vid Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet.

– Det fanns så mycket han ville göra. Han gillade att fotografera och filma och han ville att alla skulle se naturen, berättar Markus.

Elias Närhi.Foto: Privat

Det är också från naturen som familjen har sina starkaste minnen av Elias. 

I en vecka tidigare samma sommar bodde Elias och en vän till honom i tält i skogen, där de paddlade kanot och spelade in filmer.

Markus berättar att hans bror gärna ville visa ”Sveriges fantastiska natur” för så många som möjligt. 

– Man kan titta på de filmerna och skratta åt de saker han säger, trots att det är jävligt jobbigt att se. Men man ser att han brann för att visa naturen för alla andra som inte kunde se den själva. 

Misstänkt för brott

Han levde i nuet, Elias, beskriver Markus. Men det fanns också små planer på att i framtiden starta upp ett eget företag.

I stället får nu familjen följa rättegången mot den förare som framförde bilen på riksväg 26, som är åtalad vid Värmlands tingsrätt.

– På ett sätt är det klart jag vill att han ska dömas för allt möjligt, så mycket han förstört för vår familj, hur mycket vi drabbats det senaste året. Men på något sätt vet jag inte hur mycket det hjälper, det lindrar ju inte sorgen.

Föraren är missänkt för vållande till annans död, men nekar till brott.

– Jag förnekar brott. Det verkar så jävla konstigt. Bilen som lastbilen körde på står så långt bort från min bil, säger 57-åringen i förhör, enligt Nya Wermlands-Tidningen.