Aboantar Elhoot, 29, dömdes till 15 års fängelse för mordet på Charles Limerius, 48. Foto: Niclas Tilosius
Aboantar Elhoot, 29, dömdes till 15 års fängelse för mordet på Charles Limerius, 48. Foto: Niclas Tilosius

Elhoot, 29, mördade småbarnspappan

Publicerad

MALMÖ. Aboantar Elhoot, 29, dömdes under fredagen till 15 års fängelse för mordet på Charles Limerius, 48.

Enligt domen planerade han att skjuta en grovt kriminell 54-årig man.

- Sådana som han förtjänar inte att leva, ska mördaren ha sagt om det tilltänkta offret.

Men i stället sköt han fel person - den helt oskyldige datakonsulten och småbarnspappan Charles Limerius, 48.

Malmö tingsrätt dömde i dag Aboantar Elhoot till 15 års fängelse, mot hans nekande, och trots att det saknades teknisk bevisning. Enligt tingsrätten fälls han på grund av en rad omständigheter och att han kunnat knytas till en röd bil som stod parkerad vid mordplatsen.

Men också på grund av ett vittnesmål från en 28-årig kvinna som Elhoot tidigare hade en relation med.

Kvinnan är dotter till en man som det tilltänkta offret dödade för över 20 år sedan. Tillsammans med sin 56-åriga mamma och en 51-årig kvinna ska kvinnan ha fört flera samtal under hösten 2011 om den 54-åriga grovt kriminella mannen som dödat hennes pappa och långt senare även dömts för att våldtagit den 51-åriga kvinnan.

"Förtjänar inte att leva"

Den 28-åriga kvinnan och den nu dömda, före detta elitkampsportaren och företagaren, Aboantar Elhoot ska också ha pratat om 54-åringen. I ett förhör har kvinnan beskrivit hur Aboantar Elhoot reagerat när 54-åringen kom på tal.

- Sådana som han förtjänar inte att leva, ska mördaren ha sagt, enligt tingsrättens dom.

Aboantar Elhoot har konsekvent nekat till brott och har tidvis varit mycket upprörd över misstankarna bland annat i samband med en häktningsförhandling.

Hans advokat, advokat Anders Refthammar, är i dag missnöjd med domen och ska överklaga.

– Min spontana kommentar är att jag är mycket, mycket förvånad över att tingsrätten dömer honom för mord. Det är en massa indicier. Där finns inget som knyter ihop, där finns ingen teknisk bevisning, där finns inget mordvapen, där finns inget utpekande, säger han till TT.

800 sökningar

I stället finns vittnesmål, kartläggning av telefonsamtal, undersökning av datorer, positionering av hans mobiltelefoner och motivet finns med som bevis. I Aboantar Elhoot dator fanns spår av cirka 800 sökningar på 54-åringens namn, som var den som egentligen skulle dödas. Dessutom skedde mordet enbart några få dagar efter det att 54-åringen blivit villkorligt frigiven från ett längre fängelsestraff.

Samtliga tre åtalade kvinnor frias helt. Den 28-årig kvinna och hennes 56-åriga mamma stod åtalade för medhjälp till förberedelse till mord. Båda frias. Dottern döms till villkorlig dom och 40 dagsböter för stöld som skett i ett helt annat sammanhang.

Domen är en lättnad för den åtalade 28-åringen. Hon fick beskedet av sin advokat Mikael Sundman.

– Det vi har hävdat redan vid första häktningsförhandlingen mot henne har nu bekräftats av tingsrätten. Hon har anklagats för att ha samlat in och lagrat information om det tilltänkta mordoffret men den informationen har funnits tillgänglig för vem som helst på internet vilket tingsrätten också insett, säger Mikael Sundman.

Ska betala skadestånd

Den 51-åriga kvinnan som åtalades för underlåtenhet att avslöja mord frias också helt.

- Jag är nöjd med domen i den del som gäller mannen men förvånad över att den 28-åriga kvinnan frias. Jag har ännu inte tagit ställning till om jag ska överklaga, säger vice chefsåklagare Lars Morand.

Aboantar Elhoot dömdes också att betala ett skadestånd på drygt 170 000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga och dödsbo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag