Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eleverna ska testas två gånger i veckan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Elever i årskurs 5-9 ska testas två gånger i veckan.
Foto: Shutterstock
Vilka som ska utföra testerna är inte klart.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Alla skolelever i Danmark måsta testas för corona två gånger i veckan. 

Regeringens krav får hård kritik men enligt utbildningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) finns det ingen annan väg att gå. 

– Om vi inte använder oss av det supervapen som testerna är kommer det dröja länga innan vi kan öppna skolorna, säger hon. 

I Danmark är regeringen övertygad om att ett ökat antal coronatest är det enda sättet att kontrollera smittspridningen av corona. 

Hittills har det utförts 15,6 miljoner coronatest. 4,3 av landets 5,8 miljoner invånare har testats minst en gång. Nu ska takten ökas ytterligare. 

Därför berättade hälsominister Magnus Heunicke tidigare i veckan att det köpts in 10 miljoner nya snabbtest som är tänkta att användas för att kunna öppna upp landet. 

Enligt utbildningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) finns det ingen annan väg att gå.
Foto: Pressbild

Svaret: ”Ett supervapen”

För att öppna skolorna kräver nu regeringen att eleverna testas minst två gånger i veckan. Men detta stöter på patrull från skolpersonal som inte förstår hur de ska kunna administrera detta. 

– Vi är en skola och har fokus på elevernas inlärning och trivsel vilket vi använder våra personalresurser till. Så som det ser ut nu har vi inte resurser till att skapa en testorganisation ska genomföra 1100 tester i veckan, det låter sig inte göras, säger Per Munksgaard Olesen som är rektor på Hurup Skole till TV2.

Enligt regeringens instruktioner ska alla elever i årskurs 5-9 testas. Jens Kvist är skolchef i Skive, en kommun av ungefär samma storlek som Eslöv. Enligt honom kommer det krävas 5-10 helstidsanställda för att hålla i gång testerna på skolorna. 

– Jag säger inte att det är omöjligt att lösa, men det är en enorm utmaning och det finns ingen plan för hur vi ska lösa det. 

Men regeringen är övertygad om det ivriga testandet är enda sättet att öppna upp skolorna igen. 

– Det är därför det är nödvändigt att vi gör ett försök även om vi är medvetna om vilken stor utmaning det är, säger utbildningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

TV: Fler nyheter om corona

Dennis, 16, blev svårt sjuk – efter coronan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!