Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elever tillbaka i skolan – Thea, 18: ”Onödigt”

Lärarförbundets ordförande om att distansundervisning upphör
Thea Hidås, 18, tar studenten från Söderportgymnasiet i år.
Foto: Privat

Efter påsk återvänder sistaårseleverna på gymnasiet i Kristianstad till skolorna på heltid.

Samtidigt ökar smittan bland unga runtom i landet.

Thea Hidås, 18, är orolig för vad beslutet kan leda till – och för att studentfirandet kan bli ännu mer begränsat.

– Det är onödigt att ta ett sådant beslut när man ser en tredje våg komma, säger hon.

Den 25 mars hävde Folkhälsomyndigheten rekommendationen om distansundervisning – men lämnade det upp till varje kommun att avgöra utifrån smittläget.

Efter påsklovet återvänder gymnasieelever i bland annat Skåne och Stockholm till undervisning på plats i skolan på heltid.

Thea Hidås, 18, var en av eleverna som fick börja med distansundervisning på heltid i Kristianstad i julas. Sedan dess har hon och resten av sistaårseleverna återgått till att vara på plats varannan vecka.

– Det har funkat bra och dåligt med distans. Det har varit tufft vissa perioder, som när man ska ha prov och inte kan få lika mycket hjälp av lärarna, säger Thea Hidås.

”Känns inte jättebra”

Den senaste tiden har man samtidigt kunnat se att smittspridningen bland unga ökar. Vecka 12 stod gruppen 10-19 år för näst flest nya fall i landet och kurvan pekar tydligt uppåt.

Med tanke på det hade Thea Hidås hellre sett att kommunen väntat med att öppna för elever på skolorna igen.

– Vi har velat gå tillbaka till skolan på heltid väldigt länge men nu när alla får komma in igen, sitta tajt i klassrummen och möta andra elever i korridorerna, känns inte jättebra. Det är onödigt att ta ett sådant beslut när man ser en tredje våg komma, säger hon.

Hur studentfirandet blir för Thea och hennes klasskompisar återstår att se.
Foto: Privat

Orolig inför studentdagen

Mest orolig är hon för att en ökad smittspridning kan leda till att deras studentfirande om två månader påverkas ännu mer, vilket hon berättat om för Kristianstadsbladet.

De fick nyligen beskedet av Folkhälsomyndigheten att en maxgräns på åtta personer gäller för så kallade ”partybussar” – samtidigt som studentflak är förbjudna i år igen.

– Besvikelsen har börjat lägga sig lite och jag har börjat acceptera det, säger Thea.

Men för att öka chanserna till ett mer normalt studentfirande hade Thea Hidås önskat att sistaårseleverna kunde vänta med att återgå till skolan.

– Vi har ändå sett att distans fungerar. Vi hade kunnat stå ut med det någon månad till för att få göra några aktiviteter på studentdagen, säger hon.

FLER NYHETER: Hör beskedet om att gymnasiet öppnas upp igen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!