Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elever först ut i ny satsning på miljön: ”Vill känna hopp”

Lindim Iljazi, 16, och Leia Wolke-Wemmert, 16, från Malmö latinskola var på besök på havskonferensen i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Maera Khan, 15, Kaltrina Behluli, 15, och Fatima Khalir, 14, från Kryddgårdsskolan i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Många personer lockades när bland andra Stella Bowles höll tal i början av konferensen ”Ocean literacy in coastal cities”.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Ungdomar i Malmö går i bräschen för en hållbar framtid.

Den stora frågan för skolor just nu handlar om att få ökad förståelse för havets hotade resurser – redan från ung ålder.

– Vår generation vill förmedla vad som är problemen och vi vill hitta lösningar på dem, säger Maera Khan, 15, elev på Kryddgårdsskolan.

Hon är en av flera högstadie- och gymnasieelever som har bjudits in till Malmökonferensen ”Ocean literacy in coastal cities” som pågår i två dagar.

De senaste veckorna har skoleleverna från Malmö latinskola och Kryddgårdsskola varit först ut i kommunens satsning på ”havsambassadörer”. Eleverna har bland annat sorterat skräp, åkt båt på öppet vatten och deltagit i workshops för att sprida inspiration och kunskap.

Tanken är att ungdomar i större utsträckning ska bidra till att gynna havets utveckling på ett långsiktigt plan.

– Ofta pratar man om miljöförstörningar som sker på land. Havet känns mer indirekt, men det ska inte behöva vi som tar skada – även om det är fiskar som dör så borde vi bry oss om det, säger Leia Wolke-Wemmert, 16 år, elev på Malmö latinskola.


LÄS MER: 15-åriga Greta Thunbergs uppmaning till FN-chefen


”Förut var jag nonchalant”

16-årige Lindim Iljazi studerar på samma skola, och han menar på att de senaste veckorna har fått honom att se problemen ur ett annat perspektiv.

– Förut var jag ganska nonchalant, jag hade nästan ingen förståelse för hur människans påverkan över havet ser ut. Nu vill jag plötsligt ta ställning för att det ska bli bättre, säger han.

Leia Wolke-Wemmert igen:

–  Jag tror att många känner att det är lite hopplöst ibland. Därför är det viktigt att känna att man kan göra skillnad. Vi vill känna hopp, och vi måste känna hopp för att vilja göra något.

Nästa generations miljökämpar

Efter konferensen får eleverna träffa Stella Bowles, 14, som är på besök från Kanada. Hon har blivit hyllad som en stor miljöhjälte sedan hon satte stopp för att otillåtet toaavfall ska kunna släppas ut i floden LaHave River och på så vis förorena vattnet.

– Att se att någon som hon kan göra något så stort betyder mycket. Det visar att det faktiskt är möjligt även för oss, säger Fatima Khalir, 14, från Kryddgårdsskolan.

– Unga personer har många idéer och jag tror att vår generation kanske vet bättre än den äldre när det kommer till nya tekniker för miljön. Vår generation vill förmedla vad som är problemen och vi vill hitta lösningar på dem, säger Maera Khan, 15.


LÄS MER: Miljövänner rasar mot jättesoptipp 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!