Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elever får inte ta med matteböckerna hem

Eleverna får ta med sig läxor hem i form av stenciler eller häften i stället för matteböcker.
Foto: Hanna Teleman

Eleverna i andra klass i Augustenborgsskolan i Malmö får inte lov att ta hem sina matteböcker. Det handlar om rättvisa och kontroll säger skolans rektor till Sydsvenskan.

– Vi vill ha en rättvis undervisningssituation.

Att inte matteböckerna får tas med hem beror också på att elever vid tidigare tillfällen glömt att ta med böckerna tillbaka till skolan igen.

- Man har suttit med en halv klass där eleverna glömt sin mattebok. Det är svårt för läraren att bedriva undervisning då och det är inte bra för eleverna, säger Augustenborgsskolans rektor Annelie van Lunteren till Sydsvenskan.

Hon menar också att det kan bli orättvist då alla barn inte har samma möjlighet att få hjälp hemifrån av exempelvis sina föräldrar.

– Föräldrar får stötta och hjälpa till hur mycket som helst, vi är glada för det. Men det är läraren som är ansvarig för bedömningen av eleverna. Vi kan inte förvänta oss att alla elever får den hjälpen hemma. Vi är skyldiga att ge alla likvärdig undervisning, säger Annelie van Lunteren till Sydsvenskan.

Samtidigt betonar hon att matteboken inte är det enda sättet att lära sig. I stället får eleverna med sig läxor hem i form av stenciler eller häften.

Tycker du det är vettigt att matteböckerna lämnas i skolbänken?