Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eleven kallade sin lärare för hora – nu reagerar politikern

Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTER WAHLGREN

En elev i Nybro kommun kallade en lärare för hora och blev utslängd – därefter blev en lärare polisanmäld.

Nu reagerar Lasse Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden, med bestörtning.

– I en hyfsat fungerande familj är det inte okej att kalla en lärare för hora och sedan polisanmäla, säger han.  

Händelsen inträffade på en skola i Nybro kommun, något som P4 Kalmar var först att rapportera. Under en lektion på fredagen, internationella kvinnodagen, samlade läraren in sina elevers mobiler, enligt skolans rutiner. 

– Enligt polisanmälan kunde pojken inte finna sig i detta och kallade sin lärare för ”hora”, berättar Robert Loeffel, presstalesperson på polisen i region syd.

Därefter har diskussionen om vilka befogenheter en lärare egentligen har gått varm. 

Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson i Liberalerna och vice ordförande i utbildningsutskottet, berättade att han blev ”provocerad” av incidenten på skolan i Nybro.

– Om det är som det står (i artikeln) har läraren gjort helt rätt. De måste kunna visa ut en elev ur ett klassrum. Och om det är någon som förtjänar ett skadestånd är det läraren, inte eleven.

– Vi vill stärka lärarens befogenheter, för nu tippar det år andra hållet. Minsta lilla ingrepp när en lärare säger åt en elev riskerar läraren att bli anmäld.

Reagerar

Att lärare polisanmäls är, enligt Barometern, ovanligt. Men i en den senaste arbetsmiljöundersökningen som gjorts i Kalmar kommun berättar dock flera lärare om hur de känt sig trakasserade på sin arbetsplats.

Lasse Johansson (S) vill att lärarnas befogenheter ses över, för att stärka sitt sitt skydd i lagtexten. 

Han reagerar samtidigt på det nyligen inträffade.

– Det ska funka åt båda håll. Det är bra att detta ses över. Någonstans är det fasen föräldrarnas ansvar att barnen sköter sig. Det är inte skolan som ska uppfostra barnen, det är föräldrarna. I en hyfsat fungerande familj är det inte okej att kalla en lärare för hora och sedan polisanmäla, utan man uppfostrar ungen. Det är min personliga åsikt, säger Lasse Johansson till Barometern

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!