Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elev slutade gå i skolan – nu anmäls kommunen

Dagens toppnyheter – inrikes
Lunds kommun har nu tre månader på sig att säkra barnets utbildning. Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: SHUTTERSTOCK

Eleven hade hög frånvaro – men kommunen tog aldrig reda på varför. 

Efter en anmälan från barnets föräldrar kräver Skolinspektionen att Lunds kommun säkrar barnets rätt till utbildning, skriver Sydsvenskan.

Skolinspektionen slår, enligt Sydsvenskan, fast att skolan inte gjort tillräckligt mycket för att barnet får den utbildningen det har rätt till. 

Detta trots att Lunds kommun har anpassat utbildningen för eleven. Skolinspektionen slår dock ner på att anpassningarna inte hänger ihop med de orsaker som angivits för frånvaron.

Det var redan i första klass som barnet slutade gå till skolan. Frånvaron fortsatte sedan under flera år.

Ska visa orsaker

När eleven helt slutade gå i skolan skickade föräldrarna in en anmälan till Skolinspektionen, enligt Sydsvenskan. Därför kräver nu Skolinspektionen att ärendet utreds. 

Visserligen har skolan gjort en utredning när orsaker till frånvaron framgår – men enligt Sydsvenskan är orsakerna översiktligt beskrivna och visar inte de bakomliggande orsakerna. 

Eftersom det är föräldrarna som anmält barnets frånvaro bedöms frånvaron som giltig. Men skolan har inte begärt in de läkarintyg som krävs vid långvarig frånvaro. 

De åtgärder som Lunds kommun hittills tagit har inte lett till att barnet haft högre närvaro. Nu kräver Skolinspektionen att Lunds kommun ser till att säkra barnets rätt till utbildning.

Enligt Sydsvenskan har Lunds kommun tre månader på sig.