Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elev kränktes – nu får Malmö kritik av DO

Stadshuset i Malmö.Foto: GUGGE ZELANDER

Eleven fick byxorna neddragna och hotades av våldtäkt.

Ända agerade inte grundskolan.

Nu får Malmö stad kritik av Diskrimineringsombudsmannen, skriver Sydsvenskan.

Eleven utsattes under flera år för kränkande ord, sexhot och misshandel, skriver Sydsvenskan. Det var på en grundskola i Malmö som eleven förföljdes. Den hotade personen fick också höra att hen inte var ”religiös nog”, kallades "hora" och skulle "brinna i helvetet". 

Ändå ansågs eleven varken mobbad eller kränkt, enligt Malmö stads utredning.

Till slut anmälde elevens pappa allt som hänt till Diskrimineringsombudsmannen – som är kritisk mot Malmös sätt att hantera situationen på skolan:

”Hot om våldtäkt är en så pass allvarlig kränkning att det utan vidare måste stå klart för den som utför den att det kommer att upplevas som kränkande”.

Tf utbildningschef: "Varken flickor eller pojkar ska utsättas"

Varför skolpersonalen inte gjorde något är inte riktigt klart. Henric Kahlmeter, tillförordnad utbildningschef på grundskoleförvaltningen i Malmö, har inte själv jobbat med fallet och övriga ansvariga är just nu på semester.

– Varken flickor eller pojkar ska utsättas för trakasserier, i synnerhet inte på det här sättet. Jag skulle nog själv uppfatta det som ganska hotfullt, säger Henric Kahlmeter till Sydsvenskan.

I utredningen, som Sydsvenskan tagit del av, tas våldtäktshotet upp men betraktas ändå inte som sexuella trakasserier. När det gäller mobbningen har skolan inte lyckats ”fastställa de händelseförlopp” som eleven beskriver.

Skolan har angett personalbyten som en anledning till att ärendet tog så lång tid.

Skolan: Ska utredas snabbt när det gäller barn

Därmed har skolan brustit i, enligt DO. Malmö har bra rutiner, menar myndigheten, men påpekar att det är särskilt viktigt med snabba utredningar när det gäller barn.

– Det är för att barnen ska förstå sambandet med vad som händer sedan. Det är svårt att prata allvar om något som hände för ett och ett halvt år sedan, det måste göras i nära anslutning till händelsen, säger Henric Kahlmeter till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!