Stadshuset i Malmö. Foto: GUGGE ZELANDER
Stadshuset i Malmö. Foto: GUGGE ZELANDER

Elev kränktes – nu får Malmö kritik av DO

Publicerad

Eleven fick byxorna neddragna och hotades av våldtäkt.

Ända agerade inte grundskolan.

Nu får Malmö stad kritik av Diskrimineringsombudsmannen, skriver Sydsvenskan.

Eleven utsattes under flera år för kränkande ord, sexhot och misshandel, skriver Sydsvenskan. Det var på en grundskola i Malmö som eleven förföljdes. Den hotade personen fick också höra att hen inte var ”religiös nog”, kallades "hora" och skulle "brinna i helvetet". 

Ändå ansågs eleven varken mobbad eller kränkt, enligt Malmö stads utredning.

Till slut anmälde elevens pappa allt som hänt till Diskrimineringsombudsmannen – som är kritisk mot Malmös sätt att hantera situationen på skolan:

”Hot om våldtäkt är en så pass allvarlig kränkning att det utan vidare måste stå klart för den som utför den att det kommer att upplevas som kränkande”.

Tf utbildningschef: "Varken flickor eller pojkar ska utsättas"

Varför skolpersonalen inte gjorde något är inte riktigt klart. Henric Kahlmeter, tillförordnad utbildningschef på grundskoleförvaltningen i Malmö, har inte själv jobbat med fallet och övriga ansvariga är just nu på semester.

– Varken flickor eller pojkar ska utsättas för trakasserier, i synnerhet inte på det här sättet. Jag skulle nog själv uppfatta det som ganska hotfullt, säger Henric Kahlmeter till Sydsvenskan.

I utredningen, som Sydsvenskan tagit del av, tas våldtäktshotet upp men betraktas ändå inte som sexuella trakasserier. När det gäller mobbningen har skolan inte lyckats ”fastställa de händelseförlopp” som eleven beskriver.

Skolan har angett personalbyten som en anledning till att ärendet tog så lång tid.

Skolan: Ska utredas snabbt när det gäller barn

Därmed har skolan brustit i, enligt DO. Malmö har bra rutiner, menar myndigheten, men påpekar att det är särskilt viktigt med snabba utredningar när det gäller barn.

– Det är för att barnen ska förstå sambandet med vad som händer sedan. Det är svårt att prata allvar om något som hände för ett och ett halvt år sedan, det måste göras i nära anslutning till händelsen, säger Henric Kahlmeter till Sydsvenskan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag