Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elev kallade lärare ”hora” – föräldrar polisanmäler

Eleven kallade sin lärare för hora när hon samlade in klassens mobiltelefoner.Foto: TT NYHETSBYRÅN
En manlig lärare slängde ut pojken från klassrummet. Nu anmäler föräldrarna läraren för ofredande.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

När den kvinnliga läraren samlade in klassens mobiltelefoner kallade en pojke henne för ”hora”.

Eleven slängdes ut från klassrummet av en manlig lärare – som nu har anmälts av föräldrarna.

Händelsen inträffade på en skola i Nybro kommun, något som P4 Kalmar var först att rapportera. Under en lektion på fredagen, internationella kvinnodagen, samlade läraren in sina elevers mobiler, enligt skolans rutiner. 

– Enligt polisanmälan kunde pojken inte finna sig i detta och kallade sin lärare för ”hora”, berättar Robert Loeffel, presstalesperson på polisen i region syd.

Föräldrarna anmäler läraren

En manlig lärare hörde vad som hände i klassrummet och ingrep.

– Den läraren tog tag i pojken och avvisade honom från klassrummet. Det är detta som pojken och föräldrarna anmält som ofredande.

Anmälan kom in till polisen på måndagen, en förundersökning är inledd men ännu har inte några åtgärder gjorts. 

Är det en högstadieskola eller ett gymnasium?

– Det vet jag inte, men pojken är i 15-årsåldern.

 

Lärarvikariens larm från skolan

I december rapporterade Kvällsposten om lärarvikarien Anette Jernström som slog larm om stöket i skolan. Hon arbetade som lärare för trettio år sedan innan hon skolade om sig. Nu tackade med glädje ja till vikariatet som hon erbjöds.

Men mötet med eleverna blev ett bryskt uppvaknande. 

När hon bad en elev stänga ner sin dator och fokusera på lektionen möttes hon av ignorans. Eleverna lyssnade inte, satt som klistrade vid sina telefoner och svor åt henne.

– Jag håller i utbildningar för banker, företag och myndigheter. Jag tycker mig kunna det här med att undervisa. Men det här var helt annorlunda.

”Handlar om föräldraansvaret”

Anette beskriver en tystnadskultur och avsaknaden av visselblåsare.

– Som lärare är det svårt att vara visselblåsare, eftersom man då kan härleda vilken klass det handlar om och peka ut en elev. Men som vikarie kan jag, och bör jag berätta hur det var, säger hon.

– Det här är ett strukturellt problem. Det handlar inte om någon klass en eller en elev, utan om samhället och föräldraansvaret. 

 

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!