Läraren anklagas för att bland annat ha smekt sin manlige elev på bröstet (Bilden är arrangerad). Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
Läraren anklagas för att bland annat ha smekt sin manlige elev på bröstet (Bilden är arrangerad). Foto: Elvira Lagerström Dyrssen

Elev får skadestånd efter sextrakasserier

Publicerad

En manlig elev på en högskola i södra Sverige får ett skadstånd på 100 000 kronor av staten efter att han anmält en lärare för sexuella trakasserier.

Eleven fick enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, utstå kommentarer om sin sexuella läggning och fick bland annat frågan om han gillar äldre män.

Eleven började på högskolan 2013 och hade enskild undervisning med sin lärare. Lärarens närmande ska ha kommit gradvis, enligt stämningsansökan som lämnats in av DO.

Läraren, som är en man i 50-årsåldern, ska bland annat ha frågat den manlige eleven om denne tycker om äldre män och även kommenterat elevens kropp samt smekt honom och bröst och armar.

Kände sig pressad

Eleven kom att känna sig alltmer utsatt och pressad i närvaro av sin lärare bland annat när denne pratade om sina tidigare sexpartners könsorgan. Läraren ska också ha visat en mobilfilm med sexuellt innehåll för eleven.

Vid ett möte under 2015 konfronterades läraren med anklagelserna och ska då ha gjort vissa medgivande avseende "den olämpliga jargongen både i undervisningen och vid andra tillfällen (bl.a. sexualiserat och sexualiserande tal)", skriver DO.

Läraren anmälde senare eleven till högskolan för "sexuella trakasserier alternativt störande av verksamheten inom ramen för utbildningen" . Den anmälan lades ned.

Medger inget fel

Stockholms tingsrätt meddelade i förra veckan i en dom att eleven får 100 000 kronor av staten. Av beslutet framgår att staten, genom Justitiekanslern, visserligen betalar skadestånd men det är inget erkännande av högskolan att läraren begått något fel.

DO motsatte sig under förhandlingarna en sådan dom. Eleven skulle visserligen få ersättning men ingen upprättelse för den kränkning och de repressalier han utsatts för. DO har möjlighet att överklaga domen.

Läraren är inte längre anställd.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag