Elev får skadestånd efter sextrakasserier

Läraren anklagas för att bland annat ha smekt sin manlige elev på bröstet (Bilden är arrangerad).
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen

En manlig elev på en högskola i södra Sverige får ett skadstånd på 100 000 kronor av staten efter att han anmält en lärare för sexuella trakasserier.

Eleven fick enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, utstå kommentarer om sin sexuella läggning och fick bland annat frågan om han gillar äldre män.

Eleven började på högskolan 2013 och hade enskild undervisning med sin lärare. Lärarens närmande ska ha kommit gradvis, enligt stämningsansökan som lämnats in av DO.

Läraren, som är en man i 50-årsåldern, ska bland annat ha frågat den manlige eleven om denne tycker om äldre män och även kommenterat elevens kropp samt smekt honom och bröst och armar.

Kände sig pressad

Eleven kom att känna sig alltmer utsatt och pressad i närvaro av sin lärare bland annat när denne pratade om sina tidigare sexpartners könsorgan. Läraren ska också ha visat en mobilfilm med sexuellt innehåll för eleven.

Vid ett möte under 2015 konfronterades läraren med anklagelserna och ska då ha gjort vissa medgivande avseende "den olämpliga jargongen både i undervisningen och vid andra tillfällen (bl.a. sexualiserat och sexualiserande tal)", skriver DO.

Läraren anmälde senare eleven till högskolan för "sexuella trakasserier alternativt störande av verksamheten inom ramen för utbildningen" . Den anmälan lades ned.

Medger inget fel

Stockholms tingsrätt meddelade i förra veckan i en dom att eleven får 100 000 kronor av staten. Av beslutet framgår att staten, genom Justitiekanslern, visserligen betalar skadestånd men det är inget erkännande av högskolan att läraren begått något fel.

DO motsatte sig under förhandlingarna en sådan dom. Eleven skulle visserligen få ersättning men ingen upprättelse för den kränkning och de repressalier han utsatts för. DO har möjlighet att överklaga domen.

Läraren är inte längre anställd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!