Elena gravid trots spiral – sedan steril vid 33 år

Elena Lemheden blev gravid trots att hon hade hormonspiral – två gånger.
Foto: Privat
Elena gick igenom operation två gånger.
Foto: Privat
Nu är hon steril.
Foto: Privat

33-åriga Elena Lemheden blev gravid trots att hon hade hormonspiral. 

Bara sju månader senare hände exakt samma sak igen – och då fick hon också mardrömsbeskedet. 

– Det är väldigt jobbigt. Att bli steril som 33 år gammal är ingenting jag hade tänkt mig, säger Elena.

Den statiskt sett extremt ovanliga mardrömmen började för 33-åriga Elena Lemheden och hennes man förra sommaren. 

Elena, som bor i Vellinge i Skåne, skyddade sig mot graviditet med hjälp av en hormonspiral men kände hur någonting inte var som det brukade. 

– Jag gjorde ett graviditetstest som visade att jag var gravid och jag fick panik. Jag hade ju spiral, vad betydde det för barnet? säger hon.

”Det var en chock”

Efter ett besök på gynakuten konstaterades att spiralen satt rätt, men man tog ut den och efter en tio dagars väntan på prover visade det sig att Elena drabbats av utomkvedshavandeskap, en graviditet utanför livmodern, som i Elenas fall satt i vänstra äggledaren. Vid utomkvedshavandeskap har ett befruktat ägg fastnat på väg till livmodern, vilket innebär att det inte kommer kunna utvecklas.

– Det var en chock. Läkarna gav olika alternativ men rekommenderade att jag skulle operera bort den äggledaren. Jag hade ju ändå den andra, så vi bestämde oss för att göra så.

Precis innan hon skulle in på operation erbjöds hon att få en ny spiral insatt, av ett annat märke, säger hon. 

– Den här spiralen skulle vara större, innehålla mer hormon och därför passa min livmoder bättre. Jag blev osäker och sa 'tänk om det händer igen?' men fick höra att sannolikheten var minimal. Så jag lät dem sätta in den nya under operationen. 

Elenas äggledare togs bort i operationen.
Foto: Privat

Hände igen

Men trots den minimala sannolikheten hände det igen. 

Den 25 mars i år började Elena må dåligt igen och ett nytt test visade ännu en graviditet. Blodprover visade på en icke normal graviditet och via ultraljud konstaterades ett nytt utomkvedshavandeskap. Den här gången i höger äggledare. Ultraljud visade att även denna gång satt spiralen rätt. 

– De hittade det befruktade ägget och mätte det till 8 millimeter i diameter. Jag blev rekommenderad att ta bort även den äggledaren. Men då skulle jag ju bli steril, vilket jag inte ville. 

Elena gick igenom operation två gånger.
Foto: Privat

I samråd med läkare valde Elena och hennes man därför i stället att man skulle försöka suga ut ägget. Men under operationen insåg läkarna att situationen var allvarligare än man först trott. 

– När de öppnade upp visade det sig att fostret var två centimeter, inte 8 millimeter. Jag hade börjat blöda ut i buken och hade början av en infektion i bukslemhinnan. Det hade kunnat kosta mig livet om vi inte gjort operationen när vi gjorde, då situationen snabbt kan bli kritisk vid utomkvedshavandeskap, säger Elena. 

Efter operationen fick Elena mardrömsbeskedet.
Foto: Privat

Bröt ihop av beskedet

På grund av komplikationerna tvingades läkarna ta bort hela äggledaren. När Elena vaknade upp och fick höra nyheten bröt hon ihop. 

– Jag låg på uppvaket och fick lugnande för att hantera chocken.  Men jag kände mig väldigt ledsen och på nåt sätt sviken. Att det ens kunde hända igen, säger hon och fortsätter:

– Jag är glad att jag lever. Men det var en sådan sorg, det är en sorg. Vi bestämde vid en andra graviditet att om allt varit som det skulle hade vi behållit den. Nu är jag i stället helt utan äggledare. 

Svårt att smälta

Elena har tre barn sedan tidigare, men vill hon ha fler barn genom graviditet står hoppet till kostsamma IVF-lösningar, där ett befruktat ägg placeras direkt i livmodern. En annan sak som skrämmer henne är att hon ska hamna i för tidigt klimakterium.  

– Jag önskar ju ha fler barn. Men nu blir det mycket dyrare och en väldigt stor process i fall vi skulle vilja göra IVF. Och skulle jag dessutom hamna i för tidig övergångsålder, vilket jag hört kan vara en risk, är ju tiden knapp om vi sedan önskar göra IVF, säger Elena.

För Elena har hennes nya situation varit svår att smälta.

– Nu sitter jag och kan hamna i något som liknar övergångsåldern som 33-åring. Det är så svårt att ta in och jag tänker på allt det här, varje dag. Jag känner att jag förlorat en del av min kvinnlighet. Det är väldigt jobbigt. Att bli steril som 33 år gammal är ingenting jag hade tänkt mig.

Kritisk mot synen på spiraler

Elena är kritisk mot vad hon beskriver som en lättsamhet kring hormonspiraler. Hon har anmält händelserna till patientförsäkringsbolaget Löf och Patientnämnden som ska återkomma med uttalande senare i maj. 

– Det står i FASS att man ska överväga noga om det är värt att sätta in en ny spiral om man tidigare har haft utomkvedshavandeskap, opererad äggledare eller livmodersinflammationer. Men det är ingenting jag informerats om. Hade jag vetat att jag till och med hade en förhöjd risk för nytt utomkvedshavandeskap skulle jag aldrig satt in en ny spiral, säger hon. 

Risken att drabbas av utomkvedshavandeskap med hormonspiral, är lägre än utan preventivmedel, men i fall man blir gravid med hormonspiralen är risken för utomkvedshavandeskap större.

– Jag tycker inte det är noga övervägt, en ny spiral, när man erbjuds det strax innan en operation, utan att nämna riskerna med det. Det ges muntligen ingen information om utomkvedshavandeskap. Det är mer att det i förbifarten sägs att 'det finns risker med alla preventivmedel'.

Från försäkringsbolaget kommer familjen inte få någon ersättning, då de avsäger sig ansvar med hänvisning till en klausul i försäkringen gällande graviditet, förlossning eller följd därav. 

– Jag förundras över hur kvinnokroppen är så underprioriterad, säger Elena.

Utomkvedshavandeskap

Utomkvedshavandeskap är en graviditet utanför livmodern. 

Oftast sker detta i äggledarna och beror på att det befruktade ägget inte kan komma eller hinner fram till livmodern utan fastnar på vägen.

Ett befruktat ägg som fastnat utanför livmodern kan inte utvecklas.  


Man beräknar att omkring 1–2 % av alla graviditeter är graviditeter utanför livmodern.


Med hormonspiral är det cirka en på 100 som blir gravida. Men om du ändå blir gravid vid användandet av hormonspiral ökar risken för utomkvedshavandeskap, cirka 10% av de graviditeterna är utomkvedshavandeskap.


Risken för utomkvedshavandeskap är större om du har skador i äggledarna, som kan ha uppstått av tidigare utomkvedshavandeskap, klamydiainfektion, bukoperation, blindtarmsinfektion och endometrios.

Det finns också en ökad risk för utomkvedshavandeskap om du blir gravid trots att du använder spiral.

Källa: Vårdguiden 11717, Netdoktor

 
Följ Expressen på Instagram:

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!