Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anmälan mot Ernst: ”Kan ingen stoppa denna man?”

Översvämning i "Sommar med Ernst" – visas inte i tv
Det är i det fjärde programmet som visades 9 juli som Ernst bygger lampan.
Foto: Skärmbild TV4 Play
Lampan är byggd av akvarellpapper och trä.
Foto: TV4
Han borrar hål i en träbit och sen sätter han trästavar i hålen som en bas.
Foto: TV4
Sedan har han skruvat fast en lamphållare på träbiten. Pappret är sedan fäst på trästavarna med häftstift.
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger har anmälts till Elsäkerhetsverket.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

I populära ”Sommar med Ernst” visar Ernst Kirchsteiger hur man monterar en vägglampa. 

Elektrikern Anders Trulsson från Bjärred var dock inte imponerad av elkonstruktionen – och nu har han anmält programledaren till Elsäkerhetsverket. 

– Det är farligt att han uppmuntrar folk att arbeta med el på fel sätt, säger han.

I fjärde avsnittet av årets säsong av ”Sommar med Ernst” på TV4 bygger programledaren Ernst Kirchsteiger ihop en vägglampa.

När Anders Trulsson, som varit elektriker hela sitt liv och driver egen el-firma, slog på tv:n och fick se Ernst Kirchsteigers arbete fick han en chock. 

– Han gjorde någon vägghängd lampa som man ska bygga ihop själv, men problemet är att gjorde det på helt fel sätt. Han har inte läst på över huvudtaget. Han har inte koll på hur man hanterar dragavlastningar, svampar och CE-märkning, säger Anders Trulsson och fortsätter:

– Gör man sånt här och visar det på tv, då måste man veta hur man gör det.

Anmält Ernsts lampa

Nu har Anders Trulsson gjort en anmälan till Elsäkerhetsverket där han skriver att Ernst har gjort lampor på fel sätt i programmet och skriver: ”Finns det ingen som kan stoppa denna man?”.

– Det är inte lämpligt att han visar en sådan här sak och inspirerar folk som inte har kunskap om el att göra fulel. Sättet han gör det på är inte helt korrekt och det kan bli farligt, det kan leda till brand och i värsta fall dödsfall, säger Anders Trulsson.

TV4: ”Följer de rekommendationer som finns” 

Men enligt TV4 har programmet följt de säkerhetsregler som finns. 

– Säkerheten är väldigt viktig och något vi lägger stor vikt vid i programmet. Vi följer de rekommendationer som finns. Det gäller även den tillverkade lampan, säger Clara Tengbom, producent för programmet, till Kvällsposten.

Per Samuelsson, chef på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket, har tittat på tv-inslaget. Han anser att tv-profilen inte har gjort något tekniskt fel med vägglampan. Däremot är han kritisk till att Ernst inte informerar om säkerhetsaspekter. 

– Det är lite slarvigt, han borde ha sagt att man ska vara noga med att välja kvalitetsprodukter. Annars finns det en risk att man använder lampor som blir väldigt varma och som kan leda till en brand eller en olycka. Man måste förstå att man ska veta vad man gör när man sätter ihop en elektrisk belysning.

Vad kommer ni göra med anmälan?

– Egentligen kan vi inte göra nånting åt det för programledaren har inte brutit mot någon regel, han har inte sålt lampan utan gjort det för eget bruk, även om vi anser att han borde ha berättat mer om säkerhetsaspekterna är det ingenting vi kan driva något ärende på, svarar Per Samuelsson.

Grannar rasade på renovering

”Sommar med Ernst” är för många svenskar tradition under sommarhalvåret. Men tv-programmet, där programledaren rustar upp, renoverar och fixar i ordning hem, har tidigare fått kritik. 

2018 renoverade Ernst Kirchsteiger Kånsta Kvarn i Hallsbergs kommun – och flera av grannarna rasade. 

– Det är ett kulturarv, det enda av sitt slag i Sverige, och Ernst gör en sommarstuga av det, sade en av grannarna. 

2011 renoverade Ernst Kirchsteiger Carl-Jan Granqvists sjöfastighet – men huset blev inte klart. Bland annat saknades rinnande vatten i köket, och för att åtgärda det var man tvungen att bryta upp golvet som Ernst hade fixat.

I år har programmet ett annat upplägg än innan– med olika teman i varje avsnitt. Dessutom bjuds det på tillbakablickar från tidigare säsonger. 

– Vi gör olika teman men vi är i samma hus i alla programmen. Sen gör vi även tillbakablickar på några höjdpunkter men vi lägger på ny röst hur jag tänkte och tyckte. Jag tror att man kommer känna att man kommer lite närmre mina tankar, har Ernst Kirchsteiger tidigare berättat. 

I ”Sommar med Ernst” täljer Ernst Kirchsteiger en fågel med omplåstrad tumme efter att han skar sig bakom kamerorna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!