Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elefanten snubblade  mot Bellas barnvagn

Johanna Arvidsson, 25, och hennes dotter Bella.

Hela stan hyllade IFK Kristianstads handbollshjältar och Cirkus Scott fanns på plats i Tivoliparken med en av sina elefanter.

Men för familjen Arvidsson förbyttes glädjen i panik då elefanten snubblade mot dottern Bellas barnvagn.

– Det var en himla tur att hon klarade sig oskadd. Jag känner mig mörbultad men jag är glad att det var jag som skadade mig, säger Johanna.

Tusentals fans hyllade IFK Kristianstads handbollshjältar i Tivoliparken i fredags. De förlorade visserligen mot Drott, men firades ändå av uppemot 4 000 fans. Mitt i festligheterna fanns en av Cirkus Scotts elefanter på plats. Och det var när elefanten skulle ledas tillbaka till cirkusen som tumult uppstod.

Cirkuspersonalen ropade ut i högtalare att folk skulle dra sig in åt sidorna och lämna plats åt elefanten. Så skedde också, och det respektingivande, 3,5 ton tunga djuret promenerade fram i lugn och ro. Men då hände det som inte fick hända. Två små barncyklar som stod parkerade välte. Rörelsen och ljudet fick elefanten att rycka till och ta några snedsteg. Och det var då olyckan hände. När den stora elefanten krängde till, kom den åt familjen Arvidssons barnvagn, där Bella, tio månader, låg.

– Jag hade barnvagnen med min dotter i vänd mot elefanten men jag tänkte bara att jag måste skydda min dotter och försökte vända mig om, säger mamma Johanna Arvidsson.

"Glad att det var jag"

Både hon och hennes pappa kastade sig instinktivt mot vagnen när den krängde till.

– Jag får elefantens rumpa i ryggen och blir inklämd mot staketet. Jag ser hur vagnen välter men min pappa lyckas ta upp den igen. Jag tänkte bara att nu dör min dotter, det första jag skriker är bara nej, säger Johanna Arvidsson.

Alla tre, Johanna Arvidsson, hennes pappa och hennes dotter Bella fördes med ambulans till akuten. Bella klarade sig oskadd, men både Johanna och hennes pappa fick skrapsår och ömma kroppsdelar. Men alla kunde lämna sjukhuset senare på dagen.

– Det var en himla tur att min dotter klarade sig oskadd. Jag känner mig mörbultad men jag är glad att det var jag som skadade mig, säger mamma Johanna Arvidsson.

Två till sjukhus

Cirkusdirektören Robert Bronett förstår att närkontakten med elefanten var skrämmande för familjen.

– När det är så stort djur så är det inte hastigheten, utan massan, som gör det hela.

– När man får en knuff av en elefant så känns det, säger Robert Bronett.

Han rekommenderade familjen att söka sjukhusvård, för att inte riskera något.

– Vi tog med två personer in till sjukhus för att vara säkra, säger han.

"Avspärrat"

Det var en stor folkmassa där. Var det så klokt att ta dit en elefant?

– Jag skulle aldrig ta med mig ett djur som inte är vant, lugnt och som inte klarar av det. Vi håller ett säkerhetsområde framför elefanten när den går så att det inte ska kunna hända något, säger Robert Bronett.

Du säger att det som hänt beror på att någon kört in i elefanten bakifrån, men hur ser du på ert ansvar?

– Det var avspärrat runtomkring och det var en fri väg gjord för elefanten. Jag kan inte riktigt se att det fanns någon fara eller något fel. Men det är ju så att oväntade saker alltid kan inträffa, hur mycket säkerhet man än bygger in. Hur mycket säkerhetsbälten och airbags man än bygger in i en bil så kan det komma ett flygplan som nödlandar på motorvägen och tar med sig ett antal billister.

Cirkus Scott har ersatt de skadade genom att köpa en ny barnvagn eftersom handtaget var snett efter elefantincidenten, samt att bjuda hela familjen på cirkus.

"Inget brott"

En ren olyckshändelse. Det säger polisen om elefantdramat i Tivoliparken i fredags.

En polispatrull fanns redan på platsen då tumult uppstod kring elefanten, och polisen grep genast in och talade med alla inblandade. Efter samråd med inre befäl Anders Sandqvist beslöt de att inte upprätta någon anmälan, utan bara en promemoria över vad som hänt.

– Det är inget brott över huvud taget, utan en ren och skär olyckshändelse, säger inre befäl Anders Sandqvist vid Kristianstadspolisen.

Patrullen förhörde ändå alla inblandade för att få en klar bild av vad som hänt. Slutsatsen var att cirkusen gjort vad man borde för att skapa säkra förhållanden, och att barnvagnen genom ren otur kommit för nära elefanten. Ingen inblandad har varit misstänkt för något brott, enligt Anders Sandqvist.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!