Eldrivna powerbilar hetast på bilshow

Nya extrembilen BMW i8 som är helt eldriven var ett av de stora dragplåstren under årets upplaga av Skanör Falsterbo Gran Turismo Show.
Foto: Christer Wahlgren
Knut Gyllin, 68, med Rita Mårtensson, 67, från Beddingestrand passade på att visa upp sin Jaguar E- Type 2+2 69:a som Knut införskaffade i unga år.
Foto: Christer Wahlgren
Den knallröda MO 750 Scagliettin drog åt sig många blickar.
Foto: Christer Wahlgren
Karl Rosberg från Genarp med sin Willys MP JEEP från 1960, med alla tillbehör, var en av alla som kommit för den stora bilfesten.
Foto: Christer Wahlgren
Publiken strömmade till på Östergatan i Skanör för att se på de spektakulära bilarna.
Foto: Christer Wahlgren
Martin Baaz Lindquist från Skanör med sin Glänsande Porche 356 Convertible, 59 års modell, och totalrenoverad.
Foto: Christer Wahlgren
En av de ideellt arbetande samordnarna för showen är Harald Witt, 68, här i sällskap med Carl Sundvik, 67, från Skanör.
Foto: Christer Wahlgren
Ronny Wickman, 65, Entreprenör, Höllviken, visade stolt upp sin Chevrolet Corvette 1956 Convertible.
Foto: Christer Wahlgren
Ronnys Cheva.
Foto: Christer Wahlgren
En elegant Austi Martin DB .
Foto: Christer Wahlgren
Madelene Persson, Vellinge, och Lena Roslind med Anders Lundbladh, Malmö, passade på att äta en lätt picknick vid gatukanten. En tradition sen gammalt när de besöker Skanör. Här är de med sin Ferrari 430 Spider.
Foto: Christer Wahlgren
Publikintresset var stort.
Foto: Christer Wahlgren
1 / 12

Rekordmånga besökare kom till årets upplaga av Skanör Falsterbo Gran turismo show. Det råder ingen tvekan om vad som är hetast på marknaden just nu – de eldrivna powerbilarna lockar. Mest spektakulär i genren är BMW I8, som synts i filmen Mission Impossible.

– Om man har haft möjlighet att köra dem så upptäcker man att de inte är så leksaksaktiga som folk tror. De är definitivt här för att stanna, säger Harald Witt om de eldrivna bilarna.

Över 200 bilar stod uppradade längs Östergatan under Skanör Falsterbo Gran Turismo Show, som i år lockade rekordmånga besökare. Harald Witt, en av arrangörerna, uppskattar att runt 10 000 personer från runtom i Sydsverige såväl som från Danmark kom till Skanör för att spana in de läckra åkdonen på plats.

– Det var packat på gatorna och vi hade kanonväder. Runt 130 bilar deltog i kortegen på de vindlande Skånevägarna, det var mycket uppskattat och lyckat, säger han.

Temat för årets upplaga av arrangemanget var liksom i fjol "Framtiden nu", med inriktning på det växande intresset för elbilar.

– Det sker så mycket inom den genren och det finns ett stort intresse, så vi valde att ha det i år också. Folk börjar bli allvarligt intresserade av elbilar. För det första är folk mer miljömedvetna och sen tror jag att om man har haft möjlighet att köra dem så upptäcker man att de inte är så leksaksaktiga som folk tror. De är definitivt här för att stanna, säger Harald Witt.

Många ville provköra

Och då är det framför allt Tesla och BMW som båda är högaktuella inom området och som ställde ut sina rena elbilar, Tesla S och BMW I8. Givetvis hade besökarna också möjlighet att provköra dem, vilket var ett mycket uppskattat inslag.

– Det var kö hela dagen. BMW:s extrema sportbil I8 accelererar 0-100 kilometer på tre sekunder och det är riktigt häftigt.  Och den ser väldigt speciell ut, så det tycker folk är spännande.

En BMW I8 kostar från cirka 1,2 miljoner medan Tesla S, som för tillfället är den mest sålda bilen i grannlandet Norge, börjar på cirka 800 000 kronor.

Mercedesbilar från 30-talet

Förutom ett tiotal extravaganta utställningsbilar från bilhandlare runtom i Sverige, varav en riktigt högljudd Lamborghini imponerade på många, kunde besökarna också spana in 200 privatbilar på plats. Där syntes flertalet gamla Mercedesbilar från 30-,40- och 50-tal, ett gäng tjusiga Ferraris samt Jaguarer och Aston Martin-bilar.

Allra största delen av bilar som visade upp var signerade Porsche.

– Det är ju en populär bil härnere och som är lite vänligare mot plånboken än en Ferrari säger arrangören Harald Witt.

Skanör Falsterbo Gran Turismo Show är ett årligt evenemang sedan 2011 och arrangemanget alterneras mellan de olika platserna.

– Vi gör det här för att det ska hända något i Skanör-Falsterbo under slutet på sommaren. Allt är på ideell och eventuellt överskott samlar vi på oss och sen är tanken att skänka det till något välgörande ändamål i bygden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!