Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter alla bränder – här råder eldningsförbud

Det brann kraftigt vid Breanäs öster om Sibbhult på påskdagen. En av helgens många bränder i naturen.Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER / LOCALEYES
Räddningspersonal från sex stationer var på plats för att släcka branden i Breanäs.Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER / LOCALEYES
Vid lunchtid på annandagen brann cirka 1 500 kvadratmeter skog vid Bökestadsnäs, strax väster om Olofström.Foto: Peo Moller

Sedan annandagen råder eldningsförbud i fem blekingska och tio skånska kommuner. Fler väntas följa efter i början av veckan.

Det har brunnit ute i naturen på många ställen i Sydsverige under helgen. Flera av bränderna misstänks ha varit anlagda.

Klockan tio på annandagens förmiddag kommunicerade länsstyrelsen i Blekinge ut sitt beslut att införa eldningsförbud i hela länet.

Där får man nu bara ”elda eller grilla om anordningen är utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken”.

Motsvarande beslut tog även räddningstjänsten Skåne Nordväst på annandag påsk. Varmt vårväder och torra marker är anledningen.

Förbud i tio kommuner

– Vi gör detta mer eller mindre automatiskt när brandriskprognosen är en fyra eller högre, säger inre befäl Kenneth Eriksson.

– Formellt är det räddningschefen i varje kommun som ansvarar för beslutet men vi meddelar det samordnat för kommunerna som ingår.

Beslutet om eldningsförbud i nordvästra Skåne gäller för Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.

I Höganäs var brandriskprognosen på måndagen en femma, vilket innebär ”mycket stor” – i övriga nio kommuner var brandrisken 5E, eller ”extremt stor”.

Det betyder eldningsförbudet

Du får inte använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är förbjuden.

Du får lov att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Du rekommenderas att inte använda sprit- eller gasolkök.

Du får också använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken. Gasolgrill går också bra att använda.

Du får dock endast använda fasta hemmagrillar hemma på din egen tomt – inte i skog och mark eller på stranden.

Du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Källa: Räddningstjänsten Skåne Nordväst

Nya bränder i Blekinge

I Blekinge anmäldes flera bränder i naturen under påskhelgen – bland annat i Mörrum och Rödeby, i Leryd vid Eringsboda och på Ramsö utanför Nättraby.

Även efter att eldningsförbudet införts anmäldes bränder, både vid Gamla Vattentornet Ronneby och i Saxemara.

Nordvästra Skåne hade inte drabbats av några nämnvärda bränder i naturen men la alltså ändå ett förbud på annandagen.

För räddningstjänsten Skåne Nordost i Kristianstad var läget det rakt motsatta.

Branden i Bökestadsnäs vid Olofström var den andra skogsbranden i området på två dygn.Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER / LOCALEYES

Väntar med sitt beslut

Där brann det och fordrades insatser på ett antal ställen under påskhelgen – men inga förbud utfärdades. Ansvariga nöjde sig där med att avråda från eldning och grillning.

Men efter tre bränder i snabb följd under måndagseftermiddagen – vid Raslången, Sjöhaga och Glimminge – står Skåne Nordost i begrepp att ändra sin inställning.

– Vi har avvaktat eftersom vi vill ha varaktighet i ett förbud. Vi anser att förbudet får högre trovärdighet om det inte ändras för snabbt, säger inre befäl Micael Svensson.

– SMHI sa tidigare att det skulle komma regn på onsdagen men det har nu flyttats till helgen. Så det är relativt sannolikt att ett eldningsförbud utfärdas i början av veckan.

Fem bränder i Småland

I Småland har räddningstjänsten bekämpat minst fem bränder under måndagen, uppger TT. Bland annat i Ruda, Fliseryd och Långemåla.

Trakten av Gislaved drabbades av tre bränder som polisen misstänker har varit anlagda. Även där övervägs ett allmänt eldningsförbud.

Sommaren 2018 rådde ett långvarigt eldningsförbud över i stort sett hela Sydsverige.

Det infördes redan i månadsskiftet maj–juni och upphävdes för Skånes del inte förrän i slutet av augusti. Under delar av den tidsperioden rådde ett totalt grillningsförbud.

”ELDNINGSFÖRBUD” står det på trädstammen mitt i rökutvecklingen vid branden i Bökestadsnäs.Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER / LOCALEYES

18 åtalades för brott

Sammanlagt 63 personer över hela Sverige anmäldes då för brott mot förbudet. Över hälften av anmälningarna gjordes i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Till sist var det 18 av anmälningarna som ledde till åtal och 19 till strafförelägganden, enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjorde i höstas.

– Många tänkte inte riktigt utanför boxen. Man trodde att förbudet inte gällde i just den egna trädgården, eller att det inte var någon fara om man bodde långt bort ifrån skogen, sa Ewa-Gun Westford till Siren.

– Men det var också många grannar och förbipasserande som tog ansvar och ringde in till oss.