Eldade upp sin egen båt – krävde miljoner

Efter branden återstod knappt något alls av motorbåten.
Foto: Polisens förundersökning

Efter att hans båt exploderade i Kattarps hamn krävde ägaren 1,5 miljoner kronor av sitt försäkringsbolag.

Men var allting i själva verket ett miljonbedrägeri? 

Det tror i alla fall åklagaren, som ställer ägaren och två andra personer inför rätta. 

Lite drygt tre år har hunnit passera sedan den uppställda motorbåten eldhärjades och totalförstördes. Ett vittne som sov i en närliggande båt berättade för polisen hur han först hörde en bil köra in på bakgården.

En stund senare hörde ekade en explosion.

Polis och räddningspersonal ryckte ut till uppställningsplatsen och kunde redan där gripa en första misstänkt. Det var en man i 50-årsåldern som nu är en av tre att ställas inför rätta vid Helsingborgs tingsrätt.

Räddningstjänsten larmades till uppställningsplatsen våren 2018, efter att en motorbåt eldhärjats.
Foto: Polisens förundersökning

”Jag vaknade på sjukhuset. Fattar ingenting” 

Även båtens ägare och en kvinna ingår i åklagarens brottsutredning – trion misstänks för försök till grovt bedrägeri. Två av de brottsmisstänkta åtalas även för skadegörelse eftersom branden ledde till skador på en intilliggande båt. 

Under polisförhör har samtliga nekat till brott. Mannen i 50-årsåldern påstår att han inte minns något alls från den aktuella kvällen.

– Ingenting. Jag vaknade på sjukhuset. Fattar ingenting.

Av båtägarens skadeanmälan framgår att han begärde 1,5 miljoner kronor från sitt försäkringsbolag efter branden. Pengarna skulle han dela med de andra två brottsmisstänkta, enligt åklagaren. 

Redan på brandplatsen kunde polisen bland annat beslagta en bensindunk, handskar och en tändare. Samtliga tre brottsmisstänkta har varit frihetsberövade vid olika tillfällen – kort efter branden satt mannen i 50-årsåldern häktad och samtliga greps och anhölls på nytt vid slutet på 2019.

Båtägarens försäkringsbolag kräver drygt 40 000 kronor ersättning för ”extern utredningskostnad” och ytterligare 30 000 kronor i ersättning för en utbetald försäkringsersättning.

TV: SE FLER NYHETER

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!