Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elbrist kan lamslå Sverige i sommar

Kronprinsen i Malmö vid ett strömavbrott.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Lotta Medelius-Bredhe, Svenska Kraftnäts generaldirektör.
Foto: Johan Alp / Svenska Kraftnät

Sverige kan få elbrist redan i sommar.

Bedömningen är att situationen kan bli ”värre än 8 oktober 2019”. 

Elhaveriet i Danmark 2019 lamslog delar av den svenska elförsörjningen och Svenska Kraftnät var nära att behöva göra en manuell frikoppling. Åtgärden görs bara i en extrem krissituation när alla reserver redan är aktiverade.

Och det är den händelsen som Svensk Kraftnät utgår från när de i dokumentet beskriver ”Scenario 1”. 

Enligt Svensk Kraftnäts analys kan en elbrist drabba södra Sverige redan i sommar. Men enligt Aftonbadet har vissa uppgifter om detta raderats i handlingar som lämnats ut till tidningen. 

Originalfilen visar att ett liknande fel som det som uppstod i Danmark skulle bli betydligt svårare att förhindra i sommar, eftersom södra Sverige importerar el. 

Det område som har störst risk för att drabbas av frånkopplingen är SE4 (södra Sverige). Aktiverad frånkoppling kommer innebära att mellan 1 000–1500 MW förbrukning kopplas bort, det är nästan hälften av alla anslutna i området”.

I ett annat stycke beskrivs de stora konsekvenserna.

Återställningen kan ta flera dygn, eller i värsta fall veckor. Beroende av typen av fel som inträffar påverkar det tidsperspektivet. Detta ökar risken för långvariga fel”.

”Saknar beredskap”

Myndighetens styrgrupp har godkänt originalbeslutet – men viktiga delar av dokumentet strukits när handlingen skulle lämnas ut.

Anledningen ska vara att Svenska Kraftnät inte vidtagit de åtgärder de lovat. Tidningen skriver också att ledningen vill ”dölja hur allvarlig situationen är” om en störning skulle inträffa.

– Vi saknar beredskap för att förhindra elkris och vi har inte förmågan att starta Sverige igen på ett snabbt sätt om det skulle slockna, säger en person med insyn till Aftonbladet.


De tre scenarioerna

Scenario 1: Innebär att tre kärnkraftsblock kommer att vara i drift från augusti till september. Då väntas elbrist i södra Sverige, som blir beroende av att importera el.


Scenario 2: Innebär att endast Forsmark 1 och 2 kommer vara tillgängliga. ”Åtgärderna som ytterligare bedöms behövas för att klara scenario 2 är idag inte möjliga att anskaffa och implementera. Med bättre framförhållning och planeringsförutsättning kan dessa möjligen gå att anskaffa till sommaren 2021”, står det i det hemliga dokumentet.


Scenario 3: Innebär att endast Oskarshamn 3 är i drift. Hur det skulle påverka ”går inte att ge något kvantitativt svar på”. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!