Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomiska motiv bakom dubbelmord

Vittnen ska ha sett en okänd person stå vid lägenheten.
Grazyna Schumann, 79.Foto: Efterlyst/Tv3
Kjell Schumann, 74.Foto: Efterlyst/Tv3

Den misstänkte dubbelmördaren är 76 år och ringde på dörren till pensionärsparet i Arlöv.

En stund senare låg barnläkaren Grazyna Schumann, 79, och hennes make Kjell Schumann, 74, ihjälslagna och knivmördade i vardagsrummet.

Allt mer talar nu för att motivet varit ekonomiskt. Den misstänkte har i förhör själv berättat att han tidigare skilt sig från en förmögen kvinna.

Det var den 6 oktober i år som hemtjänstpersonal gjorde den fasansfulla upptäckten i en lägenhet i Arlöv utanför Malmö.

I en rullstol satt Kjell Schumann, 74, död. På golvet och delvis dold under ett täcke ska hustrun, den pensionerade barnläkaren Grazyna Schumann, 79, ha legat död.

Kammaråklagare Lars Morand anser att bevisningen stärker påståendet att båda bragts om livet i lägenheten.

Attacken tros ha skett mellan hemtjänstens besök i lägenheten. Det första besöket skedde klockan 10.30 - det andra 14.50.

Trubbigt våld

– Vi har aldrig gått in på detaljer så här tidigt i utredningen. Men vi har sagt att det handlar om trubbigt våld. Det har även använts någon form av stickvapen, säger Lars Morand.

Polisen konstaterade tidigt att det inte fanns några brytmärken på ytterdörren. Därför tydde det mesta på att gärningsmannen blivit insläppt av offren i bostaden före händelsen.

Barnläkaren Grazyna Schumann, 79, och hennes make Kjell Schumann, 74, hittades ihjälslagna och knivmördade i sitt vardagsrum.

Det fanns också vittnesmål från hemtjänstpersonalen om att man sett en person gå in mot parets lägenhet.

Innan ringen slöts kring den misstänkte gärningsmannen kopplade polisen även in sin gärningsmannaprofilgrupp för att hitta mördaren.

Till sist pekade alla misstankar åt samma håll - den 76-årige mannen.

Han greps och anhölls den 5 november. 

Var bekanta

– Det fanns en bekantskap mellan offren och den häktade personen, bekräftar nu Lars Morand. 

Hittills har det hållits 400 förhör i mordutredningen. Den misstänkte mördaren är förhörd vid 4-5 tillfällen.

76-åringen förnekar dock helt brott.

– Han mår otroligt dåligt, har 76-åringens försvarsadvokat Kristina Wenzelberg tidigare sagt.

Pensionärsparet hittades mördade i sin lägenhet i Arlöv. En stor polisinsats följde och teknisk undersökning gjordes.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vid den lilla rättspsykiatriska undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, som genomförts har läkarna konstaterat att den mordmisstänkte troligen lidit av en allvarlig psykisk störning vid både gärningstillfället och läkarundersökningen.

Enligt undersökningen är 76-åringen ostraffad. Mannen har hög akademisk utbildning och flera vuxna barn från ett tidigare äktenskap.

Själv uppger den mordmisstänkte att han var duktig i skolan och särskilt uppskattade matematik och kemi.

Gift med förmögen kvinna 

I förhören har 76-åringen själv berättat att han senare varit gift med en förmögen kvinna. Det förhållandet slutade dock i skilsmässa.

Det mördade Arlövs-paret hade enligt flera som kände paret inget särskilt umgänge överhuvudtaget. 

Den mordmisstänkte ska dock ha lärt känna det mördade paret genom en bekant.  Han ska också ha setts uppehålla sig i närheten av det mördade parets bostad vid flera tillfällen.

Enligt uppgifter till Kvällsposten pekar nu allt mer i mordutredningen på att att det varit bråk om pengar som till sist lett fram till det tragiska slutet i lägenheten.

Det var väl känt att det mördade paret hade gott om pengar, bland annat efter att året tidigare sålt sin villafastighet i en annan del av Arlöv och tjänat miljonbelopp.

Flera omhäktningar

Kammaråklagare Lars Morand vill i nuläget inte yttra sig om motivet.

– Det enda jag egentligen vill säga är att det enligt min mening finns övertygande bevisning i målet, säger han.

Den mordmisstänkte har omhäktats av Malmö tingsrätt två gånger. Men rättegången dröjer till en bit in på nästa år.

I polisarbetet pågår fortfarande förhör med personer och teknisk undersökning av gods.

DETTA HAR HÄNT I ARLÖVS-FALLET

6 oktober. Grazyna, 79, och Kjell, 74, hittas mördade i sitt hem i Arlöv utanför Malmö. Upptäckten görs av hemtjänstpersonal som ska besöka paret på eftermiddagen.

13 oktober. Ännu har polisen inte gripit någon misstänkt för mordet och de ber nu allmänheten hjälpa till. Polis och utredare finns på plats i en husbil för att ta emot tips och iakttagelser från boende och förbipasserande. 

25 oktober. Polisen i region syd tar nu hjälp av polisens gärningsmannaprofilgrupp. Gruppen hjälper till vid ett 20-tal utredningar varje år. Man söker också rättshjälp utomlands för att få hjälp med kartläggning av det mördade paret.  

5 november. Polisen har nu nått ett genombrott i spaningsarbetet att en 76-årig man kan gripas som misstänkt för dubbelmordet. Mannen var bekant med det mördade paret och bor inte långt från platsen.

8 november. Den 76-årige mannen begärs häktad, misstänkt för dubbelmord. Åklagaren uppger att det är gediget polisarbete som ligger bakom det hela. Häktningen har sedan prövats vid ytterligare två tillfällen. 

20 december. Åklagaren måste lämna in stämningsansökan i fallet, men har redan flaggat för att färdigställandet av utredningen dröjer. Det troliga är att åtal väcks först i början av nästa år.

Foto: Kvällsposten