Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eftersökta svindlaren dök upp på Facebook

FLYDDE SVERIGE PÅ 80-TALET. Facebooksidan är det första livstecknet från Ulla Bielke sedan 1995, då hon ställde upp i en intervju i Svenska Dagbladet.

NEW YORK. Grevinnan Ulla Bielke försvann från Sverige och lämnade en skatteskuld på över 76 miljoner kronor efter sig.

I över 25 år har hon hållit sig undan i Sydamerika, men nu har första livstecknet sedan 1995 dykt upp - på Facebook.

– Jag blev rätt överraskad när hon kom upp där, säger en vän.

FAKTA

Någon profilbild har grevinnan inte valt att lägga upp, åtminstone inte så den är synlig för personer som inte är vän med henne på sajten. Inte heller syns några andra bilder, så som omslagsbilder eller öppna fotoalbum.

Hon har fyllt i att hon är från Visby och har studerat vid Uppsala universitet. Det var på Gotland Bielke föddes och växte upp, och i Uppsala hon studerade arkeologi.

Flera av vännerna på Facebook finns också på Gotland, eller har band dit. Andra bor i Skåne, och har kopplingar till när Bielkes familj bodde där. En sista grupp håller till i Paraguay, precis som familjen Bielke.

Ingen av Bielkes Facebookvänner vill framträda med namn när Kvällsposten pratar med dem. Enligt flera av dem så är det grevinnan som varit den aktiva, och skickat de så kallade vänförfrågningarna.

Flera av vännerna hävdar att de inte alls är nära vänner, och inte har haft någon kontakt sedan 1980-talet då Bielke bodde i Skåne - och att de inte var mycket till vänner ens då.

- Jag hade faktiskt glömt att vi var vänner på Facebook. Men jag tror det är något som nån av hennes söner har ordnat, säger en av vännerna.

Lurade skatteverket - flydde till paraguay

Ulla Bielke köper Christinelunds gård norr om Viken i Skåne. Prislappen var fem miljoner kronor. Då heter hon fortfarande Ulla Silvén. Enligt tidningen S lever hon sedan 1960-talet ihop med Carl Axel Piroh, som vid det här laget har blivit en ökänd finanshaj. De har två barn tillsammans, som de fick kring skarven mellan 60- och 70-talen.

Efter att Ulla och Piroh kommit i kontakt med en skuldsatt greve på Östermalm i Stockholm gör de ett avtal med honom: Gift dig med Ulla, låt henne och barnen ta ditt adliga namn, så får du bra betalt för besväret. Mannen var 30 år yngre än Bielke men nappade på erbjudandet. Efter vigseln återvänder hon till godset i Skåne. Piroh utvandrar - officiellt - till Schweiz. Han har skatte- och kronofogdemyndigheter efter sig i Sverige på grund av en skatteskuld på ett par miljoner kronor.

Ungefär ett och ett halvt år efter bröllopet skiljer sig Ulla, nu med det fina adliga efternamnet, från sin unga greve.

Affärerna börjar bli alltmer avancerade - och tveksamma. Rederi Svea, där Bielke är vd en period, är en slags bas, men flera andra bolag är inblandade. I december gör hon en operation under två dygn där enorma summor pengar flyttas runt. Bielke har tagit ut lån på sammanlagt 1,5 miljarder kronor - 730 miljoner kronor i Wermlandsbanken, 835 miljoner i Kristianstads sparbank - för att kunna genomföra manövern. Lånen till bankerna betalas strax efteråt tillbaka.

I april gör hon om räden. Syftet är att få det att framstå som om företagen har stora lån, för att kunna göra avdrag i deklarationerna. Det ska röra sig om avdrag på cirka 100 miljoner kronor, skriver S. Piroh syntes inte i bolagen, men enligt tidningen S ska myndigheterna ha misstänkt att han verkar i kulisserna i Bielkes företag. I oktober grips hon, misstänkt för bland annat grovt skattebedrägeri. Hon anhålls, men häktas inte utan släpps medan utredningen fortsätter. Då passar hon på att sälja gården, betala ut förskottslöner till anställda och göra sig av med de skulder hon har i Viken i Skåne. Sen drar hon. Under samma period försätts Carl Axel Piroh i konkurs.

Bielke befinner sig i Paraguay, med Piroh och barnen. Exakt hur mycket pengar hon får med sig är oklart, men av försäljningen av gården och maskinparken, samt ett lån hon tagit i Höganäs sparbank ska hon få ihop ett antal miljoner kronor. Men myndigheterna tror att det är mycket mer.

Familjen bor i ett hus där Nicaraguas störtade diktator Anastatio Somoza bodde. Diktatorn sköts ihjäl med ett granatgevär 1980.

I januari är skatteskulden preciserad: 76 860 279 kronor. Till ingen nytta. I stället låter Bielke hälsa, via sin advokat, att hon "vill ha tillbaka sin heder". Något direkt uppklarande av heder eller skulder blir det dock inte. Bielke bor kvar i Paraguay och skatteverket kommer inte åt henne. 15 år senare preskriberas skulden.

Efter en spektakulär lånekarusell i slutet på 80-talet när hundratals miljoner bollades runt mellan olika bolag fick myndigheterna upp ögonen för grevinnan Ulla Bielke.

Hon, som var utbildad arkeolog med specialisering på bronsåldersgravar, och var uppskattad godsägare i Skåne, misstänktes plötsligt för skattebedrägerier i enorma omfattningar.

Hösten 1987 greps Ulla Bielke av polis. Hon satt anhållen några dagar, men släpptes medan utredningen fortsätter. Passet blev hon av med, och hon belades med reseförbud.

Men en kort tid därefter var godset sålt, och Bielke försvunnen.

Dåvarande statsåklagare Bo Skarinder berättade förra året för Kvällsposten om fallet.

- Vi förstod inte hur stor flyktfara hur det var på henne. Så här i efterhand var det förstås ett misstag av mig att inte begära henne häktad, sa han då.

Bielke var borta och de 76 skattemiljonerna staten ville ha likaså.

I Paraguay

Snart framkom att Bielke fanns i Paraguay tillsammans med sin familj. Ett begripligt val av tillflykt, eftersom Sverige inte har några utlämningsavtal med landet.

Där jobbade familjen med jordbruk och höll sig effektivt undan svenska medier och myndigheter.

Men sedan 2004 är Bielkes fall preskriberat, och hon riskerar inte längre fängelsestraff. På det personliga planet har hon dels blivit farmor, dels blivit änka för något år sedan. Men offentligheten har hon fortfarande hållit sig undan.

Nu har dock en Ulla Bielke dykt upp på Facebook, och allt pekar på att det är den 83-åriga grevinnan. Hon har fyllt i att hon är från Visby och har studerat vid Uppsala universitet. Det var på Gotland Bielke föddes och växte upp, och i Uppsala hon studerade arkeologi.

"Kul att hon är med"

Flera av vännerna på Facebook finns också på Gotland, eller har band dit. Andra bor i Skåne, och har kopplingar till när Bielkes familj bodde där. En sista grupp håller till i Paraguay, precis som familjen Bielke.

Någon profilbild har grevinnan inte valt att lägga upp, åtminstone inte så den är synlig för personer som inte är vän med henne på sajten.

Inte heller syns några andra bilder, så som omslagsbilder eller öppna fotoalbum.

När Kvällsposten talar med Bielkes Facebookvänner är det ingen som vill framträda med namn. De är försiktiga med detaljer om grevinnan, men enligt flera av dem så är det Bielke som varit den aktiva, och skickat de så kallade vänförfrågningarna.

Flera av vännerna hävdar att de inte alls är nära vänner, och inte har haft någon kontakt sedan 1980-talet då grevinnan fortfarande bodde i Skåne - och att de inte var mycket till vänner ens då.

- Jag hade faktiskt glömt att vi var vänner på Facebook. Men jag tror det är något som nån av hennes söner har ordnat, säger en av vännerna.

De uttrycker förvåning över att 83-åringen har dykt upp på sajten efter sin långa tid utanför offentligheten. Uttryck som "kunde aldrig drömma om att hon skulle dyka upp där" nämns.

- Hon verkar inte vara inne så mycket, men det är kul att hon är med, säger en person.

"Hon är väldigt trevlig"

Kvällsposten har sökt Ulla Bielke på Facebook för en kommentar, men hon har inte svarat. Hon har inte pratat om sina skatteskulder sedan 1995, då hon intervjuades av Svenska Dagbladet.

- Jag vet inte om jag har gjort något fel. Jag har min tolkning, skattemyndigheten har sin, sa hon, och pratade också om hur bra hon hade det i Paraguay - trots att det blivit många nybyggen efter att folk kommit över snabblånade pengar.

- Jag gillar värmen här och Asunción är en grönskande stad. Fast livet har blivit lite konstlat här, med många nyrikehus, som folk skaffade sig under den värsta utlåningskarusellen.

Erika Domann, som varit chef för svenska konsulatet i Asunción i Paraguay sedan 80-talet säger att Bielke inte varit i kontakt med dem på väldigt länge.

- Det är många, många, många år sedan. I början när hon kom hade vi mycket kontakt, hon är väldigt trevlig och artig, men nu har vi ingen kontakt med henne. Det enda kontakten vi har med familjen är när de vill ha svenska pass till barnen och sånt.

- Men Ulla har inte ansökt om något pass, hon är paraguyansk medborgare, säger Erika Domann.

"Är unikt"

På kronofogdemyndigheten i Malmö jobbar kronokommissarie Lennart Nilsson. Han var med och jobbade med miljonjakten på slutet av 1980-talet. Preskriptionstiden på jätteskulden förlängdes två gånger.

- Det är unikt. Det var för att hon höll sig undan, hon var utomlands. Då har man den möjligheten. Men det är inte så många som håller sig borta från Sverige så länge. Förr eller senare brukar de ju komma hem, men det skedde inte den här gången och då höll vi liv i det så länge som möjligt, säger han.

- Men nu finns inga handlingar kvar eller nånting, det är gallrat i systemen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!