Andreas Carlsson är gripen. Foto: Tommy PetterssonAndreas Carlsson är gripen. Foto: Tommy Pettersson
Andreas Carlsson är gripen. Foto: Tommy Pettersson
Sex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014. Foto: Patrick PerssonSex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014. Foto: Patrick Persson

Sex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014.

 Foto: Patrick Persson

Efterlyste svenska nazisten är gripen

Publicerad

Den efterlyste svenske nazisten Andreas Carlsson, 32, har gripits i Ukraina, avslöjar TV4:s Brottsplats Sverige.

Andreas Carlsson har varit internationellt efterlyst misstänkt för flera mordförsök.

– Jag kan bekräfta att han är gripen under innevarande vecka, säger Theodor Nordenadler, offentlig försvarare för Andreas Carlsson, till Expressen.

Andreas Carlsson, 32, är en nyckelperson i den svenska naziströrelsen. Han var välkänd medlem i nazistiska Svenskarnas parti, som upplöstes i maj, och har figurerat i högerextrema kretsar sedan början av 2000-talet, då på möten med ungdomsorganisationen Nationell Ungdom och Svenska motståndsrörelsen.

Sedan mars förra året har han varit häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

I Sverige misstänks han för minst ett fall av mordförsök, som ska ha inträffat när flera nazister gick till attack mot en feministisk demonstration i centrala Malmö.

Vid bråket skadades sex personer, Showan Shattak var en av dem som skadades mycket allvarligt.

Showan Shattak har kort kommenterat gripandet för Aftonbladet.

– Det känns skönt och jag hoppas snart kunna avsluta det här kapitlet, säger han till tidningen.

Hånat polisen på nätet

Foto: Andreas Carlsson har varit efterlyst av Interpol.

Andreas Carlsson, 32, har tidigare nekat till misstankarna om mordförsök.

– Han är häktad i sin frånvaro för mordförsök, som ska ha inträffat den 8 mars 2014 på Möllevångstorget. Han har varit häktad väldigt länge, säger Kennerth Strand, kommissarie på polisen i Malmö.

Andreas Carlsson har gäckat polisen flera gånger och hånat dem på nätet under tiden han har varit efterlyst.

Han har bland annat låtit sig fotograferas i olika miljöer och lagt ut bilderna på sin Facebooksida. Han har då gjort tydliga pikar mot både polisen och offren.

Gripen i Ukraina

TV4:s Brottsplats Sverige kunde under torsdagen avslöja att Andreas Carlsson, 32, gripits i Ukraina.

Polisen har tidigare haft bevis, bland annat kontoöverföringar, som pekat på att Andreas Carlsson har befunnit sig i Ukraina, som inte har utlämningsavtal med Sverige.

Kennerth Strand på polisen kan i nuläget inte bekräfta Brottsplats Sveriges uppgifter.

Tidigare artikel om att Carlsson jagas.

– Jag har inte haft kontakt med Ukraina och så vidare, så jag hänvisar till åklagaren, säger han.

När Expressen når Andreas Carlssons offentliga försvarare bekräftar han att hans klient är gripen.

– Jag kan bekräfta att han är gripen under innevarande vecka. Jag har haft telefonkontakt med honom. I övrigt går jag inte in på några detaljer, säger Theodor Nordenadler, offentlig försvarare.

Han har tidigare nekat till anklagelserna. Kvarstår det?

– Det stämmer bra. Och det kvarstår.

Andreas Carlsson har själv kommenterat anklagelserna till Expressens Diamant Salihu.

- Jag nekar till mordförsök och målet är att inställa mig när det är dags för rättegång. Jag har kontakt med min advokat som har kontakt med åklagaren.

På frågan om han befann sig i Ukraina svarade han:

- Jag vill inte kommentera var jag är eller var jag hittills varit.

UD: Svensk frihetsberövad

Utrikesdepartementet känner till händelsen men vet inte hur arbetet i ärendet fortsätter.

– UD känner till att en svensk medborgare, en man i 30-årsåldern, är frihetsberövad i Ukraina. Grunden ska vara en internationell efterlysning utfärdad av Sverige, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på UD.

När och hur Andreas Carlsson har gripits vet han inte.

Andreas Carlsson är misstänkt för att ha försökt mörda Showan Shattack, välkänd fotbollssupporter som bland annat har jobbat för mänskliga rättigheter på fotbollsläktarna. Efter attacken mot honom och några andra, efter en feministisk fest, tågade 10 000 människor mot nazism på Malmös gator och kampanjen "Kämpa Showan" inleddes.

Expressen söker åklagaren Sofia Eilertsson Olsson. Brottsplats Sverige sänds i TV4 i kväll klockan 21.00.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag