Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efterlyste pyroman – och då brann det igen

Kristianstadspolisen publicerar nu två bilder av den misstänkte promanen – en  medelålders man i stor parkas. Foto: Polisen
Natten mellan den 23 och 24 januari satte mordbrännaren eld på Näsby Livs i Kristianstad. Det var andra försöket – butiken utsattes även för ett attentat i september. Foto: TOMMY SVENSSON/Kristianstadsbladet

I slutet av januari tände en mordbrännare eld på Näsby Livs i Kristianstad. Efter två månaders resultatlösa spaningar la polisen till sist ut en bild på den misstänkte mannen.

Då brann det igen. Två gånger.

– Bränderna utreds separat men ingår i ett större sammanhang, säger polisens kommunikatör Ewa-Gun Westford.

Branden som polisen söker allmänhetens hjälp med att lösa upptäcktes klockan 01.53 lördagen den 24 januari. Bara en snabb insats från räddningstjänsten gjorde att livsmedelsbutiken på Näsbychaussén inte totalförstördes.

– Det finns bostäder också i fastigheten. Branden innebar stor risk för människors säkerhet och liv, förutom att det var stora ekonomiska värden som sattes i fara, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen förtegen

Branden visade sig vara anlagd. Det var andra gången på några månader som samma butik utsatts för ett brandattentat. Även i september förra året försökte någon tända eld på Näsby Livs, uppger Kristianstadsbladet. Då skadades bara fasaden.

Polisen vill inte avslöja på vilket sätt mordbrännaren försökt anlägga branden – eller om samma metod använts båda gångerna.

Utredningsansvariga har nu tagit det ovanliga steget att offentligt gå ut med bild på den misstänkte gärningsmannen. På sin hemsida har Kristianstadspolisen publicerat två bilder av en medelålders man i stor parkas som ser ut att vara av märket Canada Goose.

Vädjar om hjälp

Bilderna kommer från en övervakningskamera i anslutning till brottsplatsen. "Vi behöver allmänhetens hjälp att identifiera personen på dessa bilder", skriver polisen.

– V har lagt ner stor kraft på att lösa det här fallet. Nu känner vi att det är viktigt att komma framåt i processen och vi har diskuterat publiceringen både med polisens jurister och högre upp i organisationen, säger Ewa-Gun Westford.

– Det här ger oss också möjlighet att avföra personen på bilden från utredningen. Om han har rent mjöl i påsen så kan han ju höra av sig till oss.

Sedan efterlysningen hade lagts ut klockan 14.53 på tisdagen dröjde det mindre än nio timmar innan en ny anlagd brand upptäcktes i Kristianstad.

Den här gången drabbades museet Fornstugan i Tivoliparken. Enligt Kristianstadsbladet hade mordbrännaren lagt tidningspapper intill en dörr och tänt på. Det automatiska brandlarmet utlöstes klockan 00.27 natten till onsdagen.

Då var byggnaden fylld av rök och elden hade fått fäste i trävirket. Men räddningstjänsten kunde snabbt släcka. Polisen satte in hundpatrull för att försöka spåra mordbrännaren – men förgäves.

Misstänks vara anlagd

Natten till fredagen var det så dags igen. Även den här gången är det en livsmedelsbutik som utsatts för attentatet. Klockan 00.36 kom larmet om brand i en hög med lastpallar intill en container utanför Ica Maxi de södra delarna av Kristianstad.

De mesta talar för att även den senaste branden är anlagd.

– Det finns ingen naturlig förklaring till varför det skulle börjat brinna i en lastpall, säger Magnus Johnsson, vakthavande befäl vid polisen i Kristianstad, till Kristianstadsbladet.