Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efterlyst våldtäktsman överlämnade sig själv

Den 30-årige mannen misstänks för en brutal gruppvåldtäkt i Växjö förra året. Foto: Polisen
"Vår uppfattning är att han inte pallade för trycket", säger Robert Loeffel, informationsansvarig vid polisen i Kronoberg om varför han tror att 30-åringen överlämnade sig själv till polisen. Foto: Stefan Söderström

Efterfest i Växjö i fjol slutade med en brutal gruppvåldtäkt.

En 23-årig dömdes nyligen för våldtäkt och sexuellt ofredande. Nu har även den 30-årige man som varit internationellt efterlyst och tagits upp som fall i TV3:s "Efterlyst" överlämnat sig själv till polisen.

– Vår uppfattning är att han inte pallade för trycket, säger Robert Loeffel, informationsansvarig vid polisen i Kronoberg.

Under en utekväll i Växjö i oktober i fjol blev de två tjejerna och deras killkompis inbjudna till efterfest hos 30-åringen och 23-åringen. Men vad som började som en trevlig fest spårade snart ur och stämningen blev i stället hotfull.

Nyligen dömdes 23-åringen för både våldtäkt och sexuellt utnyttjande. Mannen erkänner att han har haft sex med en av tjejerna, men anser inte att han tvingat sig till det.

Enligt domen i Växjö tingsrätt filmades även delar av övergreppen av 30-åringen.

"Most wanted"

Ungefär en månad efter gruppvåldtäkten kunde 23-åringen gripas av polis, men 30-åringen förblev på fri fot. Sedan den 2 december i fjol har han varit internationellt efterlyst och polisen misstänker att han uppehållit sig utomlands.

I mitten av mars i år tog även TV3:s "Efterlyst" upp fallet och gick då ut med namn och bild på den efterlyste 30-åringen.

– Hans bilder har ju då gått ut i medierna som en av de mest "most wanted" här i Sverige, säger Robert Loeffel.

Överlämnade sig

Sent under måndagskvällen överlämnade sig 30-åringen själv till polisen i Växjö.

– Vår uppfattning är att han inte pallade för trycket till slut. Här i Sverige och här i Växjö hade han aldrig kunnat sätta näsan eftersom alla visste vem han var, säger Robert Loeffel.

Mannen har varit häktad i sin frånvaro för grov våldtäkt, våldtäkt, övergrepp i rättssak samt häleri. Under veckan väntas åklagaren begära den 30-årige mannen omhäktad samtidigt som polisen kommer att slutföra den förundersökning som pågår.