Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk häktad: misstänks ha placerat ut bomb

Så ser brottsstatistiken ut
Foto: BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX
Foto: Topnews

En 23-årig svensk greps under tisdagen på Kastrup. Han misstänkt för inblandning i sprängattentatet mot Skattestyrelsen i Köpenhamn.

Enligt danska TV2 misstänks den 23-årige mannen ha varit den som placerade ut sprängladdningen vid Skattestyrelsens lokaler i Köpenhamn och under onsdagen häktades han av en dansk domstol.

Den 23-årige mannen som enligt dansk polis greps på Kastrup under tisdagskvällen har sedan i mitten av augusti varit internationellt efterlyst misstänkt för inblandning i den våldsamma sprängningen vid Skatteverket i Köpenhamn den 6 augusti. 

Sedan tidigare sitter en svensk man häktad som misstänkt för dådet. Han anhölls en vecka efter sprängningen i sin frånvaro och kunde kort därpå gripas i Malmö efter ett samarbete mellan dansk och svensk polis.

Den nu gripne 23-åringen efterlystes då internationellt.

”Mycket allvarlig händelse”

Vid attentatet placerades en mycket kraftig sprängladdning 60 centimeter från skattverkets huvudentré.

– Då detta är en mycket allvarlig händelse satte vi omedelbart i gång en omfattande utredning. Det ledde att två svenska män kunde anhållas i sin frånvaro en vecka efter händelsen. Nu är båda i vårt förvar och vi ser fram mot at komma vidare i vår utredning som fortsätter, säger vice polisinspektör Brian Belling enligt ett pressmeddelande från dansk polis..  

23-åringen ställdes kockan 11 inför en häktningsdomare i Köpenhamn. Under förhören med mannen har det framkommit att han misstänks vara den som placerade ut den kraftiga sprängladdningen utanför Skattestyrelsens lokaler.

Han misstänks vara den som i samarbete med den sedan tidigare häktade 22-åringen körde sprängladdningen över Öresundsbron i en vit bil. Sprängladdningen beskrivs enligt dokument från domstolen som ”dynamit eller liknande”.

23-åringen misstänks även, återigen i samarbete med 22-åringen, vara den som placerat ut laddningen och detonerat bomben.

Polisen utesluter inte, återigen enligt dokumentation från domstolen, att det finns flera gärningsmän.

Tidigare politiskt aktiv

Domstolen beslutade vid 13-tiden att 23-åringen ska häktas till den 24 september, lika länge som den sedan tidigare häktade svensken.

23-åringen är bosatt på en mindre ort i Skåne. Han har tidigare varit politiskt aktiv och bland annat kandiderat till kommunfullmäktige i sin hemkommun, enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av.

23-åringen är känd sedan tidigare av polisen.