Nazisten Andreas Karlsson, 31, har lämnats ut från Ukraina. Foto: Tommy PetterssonNazisten Andreas Karlsson, 31, har lämnats ut från Ukraina. Foto: Tommy Pettersson
Nazisten Andreas Karlsson, 31, har lämnats ut från Ukraina. Foto: Tommy Pettersson
Han misstänks för misshandel av andra antirasisten och MFF-supportern Showan Shattak. Foto: Tomas LeprinceHan misstänks för misshandel av andra antirasisten och MFF-supportern Showan Shattak. Foto: Tomas Leprince
Han misstänks för misshandel av andra antirasisten och MFF-supportern Showan Shattak. Foto: Tomas Leprince
Sex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014. Foto: Patrick PerssonSex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014. Foto: Patrick Persson
Sex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014. Foto: Patrick Persson

Efterlyst nazist tillbaka i Malmö

Publicerad

Nazisten Andreas Karlsson, 31, har lämnats ut från Ukraina till Sverige.

Andreas Karlsson har varit internationellt efterlyst för flera fall av mordförsök på bland andra MFF-supportern Showan Shattak.

– Andreas Karlsson har kommit till Malmö och det har jag anmält till tingsrätten, säger åklagaren Sofia Eilertsson Olsson till Kvällsposten.

Andreas Karlsson har varit på flykt sedan början av mars 2014 efter en våldsam attack på Kristianstadsgatan i Malmö då fyra personer skadades svårt.

Andreas Karlsson tros ha flytt från Sverige tidigt efter attacken. Tio dagar efter attacken häktades han i sin frånvaro misstänkt för mordförsök.

Efterlyste nazisten lämnades ut på tisdagen

Först i december 2015 kunde han gripas av polis i Ukraina. Där har han sedan dess befunnit sig.

Fredagen den 19 februari i år meddelade åklagarmyndigheten att Andreas Karlsson skulle utlämnas till Sverige.

Åklagaren vill inte redogöra för hur överlämningen gick till men enligt uppgift till Kvällsposten skickades nazisten Andreas Karlsson i fredags från fängelset i Lvlv till Kiev bevakad av ett flertal kpist- beväpnade federala poliser.

Klockan 05.30 på tisdagsmorgonen överlämnades han på Kievs flygplats till fyra svenska poliser samt två väktare. Ett privatplan fraktade sedan dem till Sturup. Andreas Karlsson sitter nu på Malmöhäktet.

Eftersom han har varit häktad i sin frånvaro kommer en ny omhäktningsförhandling hållas. Enligt reglerna ska en sådan förhandling hållas så snart rättsväsendet fått tag i den som varit häktad i sin frånvaro.

Andreas Karlsson vill bli fri

Enligt uppgift kommer förhandlingen att hållas i Malmö tingsrätt under onsdagen.

Andreas Karlssons advokat, Theodor Nordenadler, har tidigare uppgett för Kvällsposten att Andreas Karlsson kommer att yrka på att bli försatt på fri fot vid omhäktningsförhandlingen.

Mordförsöken på Kristianstadsgatan i Malmöstadsdelen Möllevången inträffade strax efter midnatt den 9 mars 2014. Tidigare under kvällen hade en demonstration hållits, "Ta natten tillbaka". När den upplöstes inträffade attacken.

Showan hölls nedsövd

Showan Shattack och ytterligare tre personer skadas. Showan Shattack, som är en välkänd fotbollssupporter och som har jobbat mycket för mänskliga rättigheter, skadades mycket illa och hölls bland annat nedsövd i över en vecka.

Tre misstänkta gärningsmän greps redan den 9 mars. Andreas Karlsson anhölls i sin frånvaro den 11 mars och häktades i sin frånvaro den 19 mars.

De misstänkta har nekat till anklagelserna och själva påstått att de blev överfallna.

Efter den våldsamma attacken hölls en demonstration i Malmö mot nazism, omkring 10 000 människor deltog.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag