SAMLARFAMILJEN. Hasse, Susanne och Enja Andersson samt nya familjemedlemmen Bosse - som egentligen inte får vara i källaren. Foto: Ulf Ryd
SAMLARFAMILJEN. Hasse, Susanne och Enja Andersson samt nya familjemedlemmen Bosse - som egentligen inte får vara i källaren. Foto: Ulf Ryd

Efterlyses: en tub raketost

Publicerad
Uppdaterad
Enja Andersson har många gånger gjort kompisarna gröna av avund. För hennes familj har en äkta gam-mal lanthandel i källaren - som man dessutom får leka i. - De brukar säga att de också skulle vilja ha en affär, säger Enja, 11.
Pappa, Hasse Andersson, 38, har inget emot att dottern och hennes kompisar leker med hans samling.
- Det här är ingen utställning. Man ska få pilla på sakerna. Det är fel att stänga in dem, säger Hasse Andersson.

Nästan som en tidsmaskin

När man går ner för trappan, i den för övrigt moderna villan i Veberöd, färdas man tillbaka till tidigt 1900-tal.
I lanthandeln finns en gammal köpmansdisk med kassaapparat och längs väggarna står prydliga rader av gamla varuförpackningar av alla de slag.
Toy tuggummi, Snoddas mjölkchoklad och Björnekullas jordgubbsmarmelad är bara några exempel.
- Det fina med att samla på lanthandelssaker är att det kan vara lite vad som. Min stora fixidé för tillfället är gamla singelförpackade kondomer från 40-talet och kupongfria varor från andra världskriget.
Redan som barn började Hasse Andersson att samla. Då var det gamla radioapparater som lockade.

Traderaköpare

- Jag och farsan åkte runt på olika marknader och köpte radioapparater. Numera köper man mest på Tradera. Det är lite tråkigt att man mister det sociala.
Samlandet har följt Hasse i livet och även smittat av sig på fru och barn.

10 000 bokmärken

- Jag började samla när vi träffades, säger Susanne Andersson, 45, som bland annat har en samling på över 10000 bokmärken.
Lanthandeln har de gemensamt även om det är Hasse som har det yttersta ansvaret.
- Han har full koll på allt här nere. Ibland flyttar jag på saker på skoj, men det märker han direkt, säger Susanne .

Ost och kakao

Högst upp på Hasses önskelista inför det nya året står Frälsningsarméns kakao och en förpackning raketost.
Sanna Hjalmarsson
Sanna Hjalmarsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag