Efterlängtat besked till mordoffrets mamma

Albin blev bara 16 år.
Foto: Privat
Det sista livstecknet som Malin Einarsen fick av sin son Albin var när han ringde henne och sa att han var på väg hem.
Foto: Stefan Lindblom / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
I den här bäcken hittades Albin.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Albin hade just fyllt 16 år när han mördades i Halmstad för snart tre år sedan.

Under åren har mördaren gått fri.

På måndagseftermiddagen fick Albins mamma Malin Einarsen besök av två poliser - som kom med ett efterlängtat besked.

– De sa att de har anhållit en person och att de har så mycket material att de tror att de kan få honom häktad, berättar mamman.

Det sista livstecknet som Malin Einarsen fick av sin 16-årige son Albin var när han ringde henne strax före klockan 21 den 9 maj 2014 och sa att han var på väg hem.

Vid lunchtid dagen efter får hon beskedet om att hennes son har hittats död vid en bäck i Frennarpsskogen i Halmstad.

Inledningsvis tror polisen att det rör sig om en olycka och viktiga utredningsspår hinner försvinna innan man växlar om och konstaterar att Albin har blivit mördad.

Sedan dess har det gått nästan tre år, och mordet är fortfarande olöst.


LÄS MER: Mammans sorg efter olösta mordet på Albin


"De sa att de har anhållit en person"

På måndagseftermiddagen fick Malin Einarsen ett efterlängtat besked när polisen kom och besökte henne på sjukhuset, där hon ligger inlagd för diskbråck.

– Klockan var mellan 4 och 5 när jag pratade med Cecilia Bergstén som är chef på grova brott i Halmstad. Hon sa att de ville prata med mig, berättar Malin och fortsätter:

– Hon och en annan tjej kom och besökte mig. De sa att de har anhållit en person och att de har så mycket material att de tror att de kan få honom häktad.

I början av förra året anhölls en då 18-årig man misstänkt för medhjälp till mordet, men försattes sedan på fri fot på grund av det dåliga bevisläget. Det ska inte vara samma man som nu sitter anhållen.


LÄS MER: Misstänkt i Albin-mordet släppt


Känns som en vinst - men oläkta sår öppnas igen

Enligt de uppgifter som Malin fick i samtalet med polisen på måndagseftermiddagen så ska en man sitta anhållen, misstänkt för själva mordet på Albin - inte medhjälp.

Hur känns det nu?

– Jag är så glad. Även om allt rivs upp igen, och sår öppnas som aldrig har läkt, så känns det som en vinst, säger Malin.

– Det spelar ingen roll vad som händer så får jag aldrig min gosse tillbaka. Men åtminstone kan man få upprättelse, att rättvisa skipas.

Cecilia Bergsten på polisens avdelning för grova brott i Halland bekräftar gripandet och anhållandet.

– En 20-årig man greps på måndagen. Gripandet var odramatiskt.

Gripandet bygger på nya uppgifter som kommit till utredarnas kännedom och genomgång av gammalt material. Närmare än så vill Cecilia Bergsten inte precisera i nuläget.

Har han agerat ensam? Är det aktuellt med fler gripande?

– Det är lite för tidigt att avgöra det ännu

Hallandspolisen är fortfarande intresserade att få in tips och iakttagelser från platsen där Albin sågs sist och platsen där han hittades.

– Det kan vara iakttagelser av personer och fordon till exempel. Jag vill inte snäva in det för mycket.

Albins sista timmar i livet

Fredagen 9 maj 2014

18.30: Albin filmas av en övervakningskamera när han möter sin Skånekamrat vid en snabbmatsrestaurang i centrala Halmstad. Sedan går de längs med Brogatan mot Nissan.

19.30: Albin befinner sig i ett aktivitetshus för unga, 035-huset på Fredsgatan 2 i Halmstad. Han skiljs från Skånekompisen.

19.55: Albin lämnar 035-huset i sällskap med en annan kamrat. Enligt vittnen befinner de sig senare på Wrangelsgatan.

20.00: Albin lämnar vännen och går ensam mot Folkets park. Det är den sista kända iakttagelsen av Albin i livet. Albin hade avtalat med sin mamma att han skulle vara hemma senast klockan 23.

20.30, cirka: Albin ringer sin mamma och säger att han är på väg hem. Hon tar hunden för att möta honom vid bussen. Men han dyker inte upp.

23.00: Mamman blir rejält orolig. Oron tilltar efterhand och vid midnatt börjar hon ringa runt för att spåra och efterlysa Albin. Utan resultat. Hans egen mobil är avstängd.

Lördagen 10 maj

08:00: En person som är ute och promenerar hittar Albins kropp i vid en bäck i Frennarpsskogen, en dryg kilometer från Folkets park. Vad som hänt mellan klockan 20.30 på fredagen och klockan 08 på lördagen när kroppen hittas är en gåta för polisen. Polisen tror först att det rör sig om en olycka.

11.30: En polispatrull anländer till Malin Einarsen med dödsbudet om hennes son. I deras sällskap finns också Malins föräldrar och dottern Ida.

Söndagen 11 maj

✓Polisen ändrar sig och utgår från att ett brott har begåtts. Den slutsatsen når man bland annat efter förhör, hur det ser ut på fyndplatsen och det faktum att Albins mobil hittas sönderslagen. Skadebilden visar tydliga tecken på våld, vilket senare fastslås av obduktionsresultatet.

Måndagen 12 maj

Ett större område spärras av och hundar söker efter bevisning.

1 oktober

TV3:s "Efterlyst" tar upp fallet. Polisen får en rad tips att jobba med, men inget visar sig hålla i längden.

25-26 oktober

Albins mamma Malin och vänner håller loppis för att samla in pengar. Flera loppisar anordnas senare och leder till att man kan gå ut med en belöning på 100 000 kronor för tips som leder till att skyldiga grips och döms.

9 februari 2016

En 18-årig Halmstadsbo anhålls som skäligen misstänkt för medhjälp till mordet på Albin. Polisen är förtegen om grunderna till gripandet och om den misstänktes inställning vid förhören.

12 februari 2016

18-åringen släpps efter tre dagars intensivt förhörsarbete och inre spaning. Han är fortfarande misstänkt för inblandning, men bevisningen var för svag för att åklagaren skulle begära honom häktad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!