Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter värmeperioden – nu varnar SMHI för regnkaos

SMHI varnar nu är kraftiga regn- och åskoväder. Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Det kan blomma upp kraftiga åskväder med kraftiga skurar, säger Johan Groth”, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: YLWA YNGVESSON

Den tryckande hettan har legat som ett lock och regnet har lyst med sin frånvaro.

Men knappt har SMHI:s brandvarningar ebbat ut förrän nästa varning dyker upp: nu är kraftiga regn- och åskoväder i antågande.

– Det kan blomma upp kraftiga åskväder med kraftiga skurar, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

SMHI varnar för att det under onsdagen finns risk för stora regnmängder: 

"Under onsdagen, främst under eftermiddagen, regn- och åskskurar som kan vara kraftiga och ge stora regnmängder på kort tid", skriver SMHI på sin hemsida.

Enligt Johan Groth kommer åskvädret in söderifrån.

– Det laddas mycket energi i lufthavet och det finns en stor risk att det bildas mycket åskväder söderifrån. Det kan bli rätt kraftiga åskväder, säger Johan Groth.

Det extremt torra vädret har gjort att marken får svårt att ta emot nederbörden när den äntligen kommer. Foto: Izabelle Nordfjell

Risk för översvämningar

Och med kraftiga åskväder kommer kraftig nederbörd. Bra tänker man kanske. Men det extremt torra vädret har gjort att marken får svårt att ta emot nederbörden när den äntligen kommer, i alla fall om den kommer som skyfall.

– Det är rätt torrt i backarna och när det kommer häftigt tar det längre tid att suga upp vattnet vilket gör att det kan bli stora ansamlingar. Lokalt kan det bli riktigt stora mängder och då kan det komma att översvämma någon källare, säger Johan Groth

Det är alltså redan under tisdagen laddad luft över Sydsverige. Men värre blir det alltså under onsdagen, troligtvis under eftermiddagen och den tidiga kvällen då åskvädret drar in över östra Skåne, Småland och Blekinge.

– Under natten mot onsdag kan det komma några skurar men under onsdagen kan det blomma upp kraftigare åskväder med kraftiga skurar. Tyngdpunkt ser ut att hamna på de inre delarna av Östra Skåne och Småland.

Efter onsdagens urladdning är det tillbaks till det normala. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Front från väster

Prognosen är dock fortfarande aningens osäker vad gäller placering och tidpunkt för de värsta skurarna. 

Efter onsdagens urladdning är det tillbaks till det normala. Under torsdagen närmar sig en front västerifrån, och när den når Halland och Skåne framemot tidig kväll blir det regn. Men inga stora mängder.

– Det är en bättre form av nederbörd, det blir nog som att ha vattenspridaren på, och det är precis vad vi behöver. Men det är inte mycket kvar när det kommer in, det är inte många droppar kvar, säger Johan Groth.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!