Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter våldtäkterna – polisen sätter in extra resurser

Polisen Andy Roberts berättar att man satt in stora resurser på ärendena.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ett stort område mellan en park och ett villaområde spärrades av i Malmö under torsdagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI

På kort tid har två kvinnor anmält att de utsatts för överfallsvåldtäkter i Malmö – där flera gärningsmän varit inblandade. 

Nu sätter polisen in stora resurser för att lösa fallen och undvika liknande brott.

– Vi har satt in ett stort antal poliser som också ska arbeta under helgen för att intensifiera trycket, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr i Malmö.

Under kort tid har två kvinnor utsatts för våldtäkter i Malmö stad. Båda begicks av en grupp gärningsmän som var okända för kvinnorna – och som plötsligt överföll dem utomhus, nattetid.

Nu har polisen satt in stora resurser med anledning av händelserna. 

– Poliser som tidigare arbetat med bland annat utredningar har satts in i spaningarna för att så många som möjligt ska kunna delta i arbetet, säger Andy Roberts.

I utredningar som gäller grova brott försöker polisen också hitta filmer från övervakningskameror för att kunna lokalisera eventuella misstänkta. På de platser som bedöms ha betydelse för utredningen har man genomgått omfattande tekniska undersökningar.


LÄS MER: Kvinna gruppvåldtagen av flera män utomhus


Det första fallet skedde vid Södervärn i Malmö natten mot onsdagen där en kvinna ska ha våldtagits av flera män vid en skola och en busstation.

Polisen vädjar om hjälp

Den andra skedde natten till söndagen vid Sege park på området Segevång i Malmö, i anslutning till en festlokal. Anmälan nådde dock inte polisen förrän torsdagen. 

– Anmälan kom in i går men det ska ha skett tidigare. Det blev lite komplicerat för den här kvinnan var inte så angelägen om att anmäla för början. Anmälan kom via hennes omgivning som har talat om det och agerat, vi fick uppgifter i lite olika omgångar, säger Lars Förstell, presstalesperson vid Malmöpolisen. 

Polisen har varit på plats vid Södervärn för att få kontakt med eventuella vittnen. Nu är de angelägna om att få kontakt med personer som vistats på båda de aktuella platserna vid tidpunkten för våldtäkterna. Det gäller alltså framför allt lördagskvällen vid Sege park och natten mot onsdagen vid Södervärn.

26 anmälningar i Malmö i år

Hittills i år har polisen fått in 26 anmälningar om våldtäkter och våldtäktsförsök mot kvinnor som ska ha skett utomhus. 

– Om vi pratar rena överfallsvåldstäkter utomhus så är det en väldigt ovanlig händelse, vi kanske får in mellan åtta och tio anmälningar per år, säger Stina Carlgrund, Malmöpolisens sektionschef för relationsbrott. 

Hon bekräftar att man tittar på om det kan finnas samband mellan de två aktuella fallen men att man inte har någon gripen eller skäligen misstänkt i något av dem.

– Man tittar alltid på tillvägagångssättet och så vidare och se om det kan vara samband, säger hon, säger Stina Carlgrund.

Inför helgen har polisen även laddat upp med extra resurser ute på gatorna.

– Vi har höjt beredskapen inför liknande brott, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!