Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter våldtäkten på skolan – inga tjänstefel begicks

En 30-årig elevassistent dömdes till fängelse i 3 år 8 månader efter att ha våldtagit en flicka i 12-årsåldern. Mannen nekade till brottet.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Mannen hade redan innan brottet varnats av skolledningen för opassande beteende gentemot elever, under tre dagar var han då avstängd från sitt arbete.
Foto: FRITZ SCHIBLI

En 30-årig elevassistent dömdes i våras till fängelse efter att ha våldtagit en flicka på en grundskola i Malmö. 

Nu fastslår Malmö stad att inga tjänstefel har begåtts på den skola där mannen jobbade, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Vid två tillfällen våldtog han en flicka i tolvårsåldern på en grundskola i Malmö. I maj dömdes den 30-årige elevassistenten till fängelse i tre år och åtta månader, som Kvällsposten tidigare har rapporterat. Han dömdes även till att betala 165 000 kronor i skadestånd till flickan.

Mannen nekade till brott men Malmö tingsrätt ansåg att flickans berättelse var mycket trovärdig. Det fanns också stödbevisning i form av konversationer mellan flickan och mannen på appen Snapchat.

Brotten begicks på skolans toalett

Förutom våldtäkterna dömdes elevassistenten för ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Mannen hade redan innan brotten varnats av skolledningen. Efter opassande beteende gentemot elever höll skolan ett klargörande samtal med elevassistenten och en handlingsplan upprättades.  

Under tre dagar var han avstängd från arbetet, men fick sedan återgå i tjänst. I skolans anteckningar från samtalet med elevassistenten står att läsa: 

”under den fortsatta tjänstgöringen på skolan gäller nolltolerans beträffande beröring av elever”.

Trots det begick mannen därefter två våldtäkter och ett sexuellt övergrepp mot flickan på en av skolans toaletter.  

Nu slår Malmö stad fast att inga tjänstefel ska ha begåtts på skolan, något som Sveriges Radio P4 Malmöhus var först att rapportera om. Däremot menar HR-chefen på grundskolan där den dömda elevassistenten jobbar att kommunikationen mellan skolledning och medarbetare bör ses över. Även kommunikationen inom skolledningen bör ses över, enligt HR-chefen. 

FLER NYHETER: Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)