Efter våldet – Malmö kräver att personalen är ute mindre

Chef på Malmö stad: ”Medarbetare är oroliga”.
I förra veckan sköts en ung man ihjäl utanför ett socialkontor i Malmö.
Foto: MIKAEL NILSSON
I förra veckan drabbades Malmö hårt av våldet. En man sköts av polis sedan han hotat spränga Malmö central.
Foto: Fritz Schibli
Foto: Shutterstock

”Innan du lämnar ett trapphus, titta först ut och gör en bedömning av omgivningen”.

”Undvik att titta på mobiltelefon när du rör dig utomhus” och ”parkera så nära adressen du ska besöka, gärna en upplyst plats”.

Så låter det när Malmö stad ger direktiv till personal som rör sig ute i staden.

– Vi lever i en storstad där det händer saker som vi måste förhålla oss till, säger Åsa Ollerstam Lundh, chef för hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen. 

Efter att flera skjutningar och sprängningar drabbat Malmö har kommunen skickat en sammanställning till all personal som jobbar inom hälsa- vård och omsorg.

Under rubriken ”Personlig säkerhet - tips och råd för hur du undviker att hamna i oönskade situationer” finns flera punkter.

Däribland:

”Planera din färdväg - känn ditt område. Alternativa färdvägar/ingångar/utgångar”.

Försök att minimera tiden från det att du parkerar din cykel/bil tills det att du går in till brukaren”.

”Innan du lämnar ett trapphus, titta först ut och gör en bedömning av omgivningen för att undvika att hamna i en oönskad situation”.

”Håll avstånd till personer som bedöms som potentiellt hotfulla eller farliga och öka avståndet om det inte finns andra personer i närheten”.

”I medier säger kommunen att allt är bra”

Direktiven riktar sig bland annat till de som jobbar inom hemtjänst, rehabilitering och korttidsboenden.

Flera har reagerat.

”Sen skickar de den här typen av mail till sina anställda”

– I medier går kommunen ut och säger att allt är bra, trots att det inte är det. Sen skickar de den här typen av mail till sina anställda, säger en av de som mottagit de senaste direktiven om hur Malmö stads personal ska röra sig ute inom kommunen, säger en anställd.

Foto: Privat

Förra veckan drabbades Malmö av flera grova våldsdåd.

25-åring sköts ihjäl

Måndagen den 10 juni sköts en 25-årig man ihjäl utanför ett socialkontor.

Samma dag sköt polisen ner en man på Malmö Centralstation, som agerade hotfullt och sa att han hade en bomb i sin väska.

På kvällen blev två män i 20-årsåldern beskjutna i området Lorensborg och natten mot tisdagen den 11 juni skakades staden av två sprängningar.

En av cheferna som skickat ut direktiven, Åsa Ollerstam Lundh, påpekar att direktiven gäller hot i det offentliga rummet.

Listan togs fram utifrån en utbildning i säkerhetsmedvetande som kommunen hade för ett år sedan, när staden drabbades av många skjutningar.

”Då bestämde vi oss för att skicka ut listan”

– Nu var det återigen, efter en lugn start på året, skjutningar och sprängningar inom loppet av bara några dagar. Då bestämde vi oss för att skicka ut listan igen, säger hon.

Enligt Åsa Ollerstam Lundh var det länge sedan personal blev drabbad senast, exempelvis via hot. Samtidigt är det viktigt att medarbetare känner sig trygga när de är ute.

Listan bra för att medarbetare ska kunna hjälpa sig själva

– Är man orolig, vilket det finns medarbetare som är från och till, då kan den här listan vara bra för att medarbetare ska kunna hjälpa sig själva i de här situationerna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!