Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter tumultet på sjukhuset – romer kritiserar bemötande

Enligt Monika Kaldaras berodde tumultet på Länssjukhuset på brist på kunskap om den romska kulturen.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Ordningsvakter drog sina batonger och polis kallades till Länssjukhuset när 60 personer ville besöka en patient.
Foto: LASSE SVENSSON
"Sjukhusen i Malmö, Lund och Helsingborg har bättre kunskap om romernas förhållande till sjuka och döende", säger Stefano Kuzhicov, ordförande i Riksförbundet Romer i Europa.
Foto: Privat

Kunskapen om romernas kultur är för dålig i Sverige.

Det menar flera representanter efter tumultet som uppstod i Kalmar när 60 romer ville besöka en patient.

– Sjukhuset borde ha vetat bättre, säger Monika Kaldaras som grundade Romska kulturcentret i Malmö.

Viljan att ta farväl av en avliden släkting ska ha varit orsaken till det kaos som uppstod när 60 personer försökte storma Länssjukhuset i Kalmar på söndagseftermiddagen.

Personerna tillhör folkgruppen romer, en av Sveriges erkända nationella minoriteter.

För romer är det en plikt att besöka sjuka släktingar. Respekt och vördnad för de äldre är dygder som är djupt rotade i kulturen.

– Vi har levt här i 505 år, Sverige borde känna till vår kultur. Men det händer att barn inte får ledigt från skolan när någon i vår grupp är sjuk, trots att det är så viktigt att vi besöker våra sjuka, säger Monika Kaldaras på Romska kulturcentret i Malmö.

Väktare drog batong

I samband med de omkring 60 romernas besök på Länssjukhuset i söndags blev en kvinna i gruppen akut sjuk. När hon skulle tas in på mottaggningen ville många följa med in, enligt uppgifter till Barometern.

Väktare tog till slut fram batong och polis kallades till platsen för att lugna ner stämningen.

Ingen brottsanmälan gjordes.

– I Skåne har sjukhusen bättre kontakt med romerna än i Kalmar. Här ringer de inte genast polisen som ofta har dålig relation till romer. Här får våra döende eller avlidna större rum och besökare kan gå in organiserat, säger Monika Kaldaras.

Måste sjukhusen anpassa sig till minoriteter?

– Ja, ibland känns det som att man i Sverige anpassar sig efter alla minoriteter utom oss, bara för att vi är romer, säger hon.

Stefano Kuzhicov, ordförande i Riksförbundet Romer i Europa, håller med om att vissa sjukhus har bättre kunskap om romernas traditioner.

– Malmö, Lund och Helsingborg sköter sånt här bättre. Det är väldigt speciellt för oss att visa vördnad och att vara närvarande. Inte för att man annars blir utan en persons arv, som det ibland påstås, utan för att den sjuke eller avlidnes familj inte ska känna sig ensam.

Sjukhuschefen Annchristine Svensbergh.
Foto: Landstinget Kalmar

Romer har särskilda rättigheter

Anna Martinsson, kommunikationschef på Skånes universitetssjukhus, säger att det inte finns något uttalat samarbete med romer i regionen.

– Det finns inget enkelt svar men vi har inget dokument eller så. Det är verksamheterna som bestämmer och utvecklar hur de ska agera i sådana här fall, säger hon.

I Sverige bor omkring 50 000 romer med olika bakgrunder och stora variationer i språk och traditioner. Som nationell minoritet har de särskilda rättigheter gällande kultur och språk.

År 1512 skrevs den första kända texten som nämner romer i Sverige.

– Vi behandlar alla patienter lika. Det här hade inget med etnicitet att göra. Det handlade om att ordningen stördes och att vi måste säkra patientsäkerheten och lugnet för våra patienter och deras anhöriga, säger sjukhuschef Annkristin Svensbergh.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!