Efter terrorn: Tungt beväpnad polis på Sweden Rock Festival

Står i torn. Polisen bevakar bland annat Sweden Rock från stora torn där de har bra utsikt över publikmassan.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Säkerheten är hög på årets Sweden Rock Festival.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Få detaljer. Polis och arrangör vill inte närmare kommentera vilka säkerhetsåtgärder som har vidtagits på festivalen.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Stort polispådrag. Hur många poliser som jobbar på Sweden Rock vill de inte gå ut med.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Festivalen är slutsåld vilket innebär att det är omkring 33 000 människor per dag inne på festivalområdet. De skyddas av ett stort säkerhetspådrag.
Foto: Jens Christian

Poliser med synliga automatvapen rör sig bland besökarna på årets Sweden Rock Festival.

Den tunga bevakningen är en konsekvens av den senaste tidens terrorattacker runtom i Europa.

– Med tanke på det har vi höjt ribban och bär förstärkningsvapen öppet, säger Ewa-Gun Westford vid polisen.

Rockfesten är en av landets största festivaler och biljetterna är i princip slutsålda, över 33 000 människor rör sig varje dag på den begränsade ytan i Norje utanför Sölvesborg i Blekinge.

Den förhållandevis lilla ytan och de många människorna ställer höga krav på polisens och arrangörens säkerhetsarbete.

Besökarna på årets Sweden Rock skyddas och bevakas av ett stort antal poliser, så har det varit de flesta åren men det som skiljer ut årets festival från tidigare är den tunga beväpningen som polisen bär.

Polisen: "Vi måste tänka på terror"

Efter de många terrordåden i bland annat Stockholm, London, Manchester och Berlin det senaste året har polisen valt en annan strategi för festivalen.

– Jag vill klargöra att säkerheten alltid har varit hög här, men med tanke på det som har hänt sedan förra årets festival med flera terrorattacker tvingas vi numera att alltid tänka på terror när man planerar större sammankomster, säger Ewa-Gun Westford, polisens pressinformatör under festivalen.

Ewa-Gun Westford vid polisen.
Foto: Jens Christian

Den nya strategin innebär bland annat ökad synlighet och närvaro av kommenderingen på festivalen. Vid ett torn vid huvudentrén har poliser posterats ut. Från sin position en bit ovanför marken har de bra uppsikt över publikhavet och kan snabbt identifiera hotfulla situationer och pågående brott.

Poliserna i tornet bär precis som kollegerna på marken fullt synliga automatvapen, en tydlig skillnad från föregående års festivaler och en helt avsiktlig markering från polisens taktiska ledning.

– Vi brukar vanligtvis inte ha det så. Men under planeringsarbetet måste man lyfta blicken och tyvärr ta med ordet terrorattack, säger Ewa-Gun Westford.

Tunga vapen för att kunna svara snabbt på attack

Syftet med att ha så tung beväpning tillgänglig är att polisen ska kunna svara mycket snabbt på ett angrepp eller annan hotfull situation.

Sweden Rock beskrivs av polisen som en lugn festival och det finns ingen rapporterad hotbild mot festivalen.

– Det är något vi är glada för, att det är en så lugn festival. Men skulle det ändra sig, att det uppstår en hotbild, måste vi ha en förmåga att kunna ställa om mycket snabbt.

Vapnen kan verka avskräckande

Förstärkningsvapnen kan också verka avskräckande på någon som planerar en attack, samtidigt som de kan verka lugnande för publiken. Polisen har under festivalens inledning fått många kommenterar och frågor från besökare som undrar över vapnen och om det har hänt något som motiverar den höga säkerheten.

– Den frågan kom upp under planeringsarbetet med festivalledningen, hur det skulle tas emot av besökarna. Men det har inte varit några särskilda reaktioner, många har kommit fram till vår personal på plats och varit tacksamma.

– Vårt och arrangörens mål är att festivalen ska kunna genomföras tryggt och säkert och vårt ansvar är att visa att vi är medvetna, säger Ewa-Gun Westford.

Även från arrangörshåll har säkerheten fått stort utrymme i år. Bland annat har ledningen bemannat upp i högre grad vid ingångarna för en ökad kontroll av inflödet till festivalområdet. I övrigt vill arrangören inte uttala sig i detalj kring säkerhetsarbetet på Sweden Rock Festival.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!