Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter terrorn – nu åker Vilks till Köpenhamn

Lars Vilks.
Foto: David Keyton
Det var här Lars Vilks befann sig när terroristen gick till attack.
Foto: Janus Engel
Lars Vilks är med på en konferens på slottet Christiansborg i Köpenhamn på lördag.
Foto: Dmitry Maslov

Drygt tre månader har gått sedan terrorattentaten i Köpenhamn.

På lördag är konstnären Lars Vilks tillbaka i den danska huvudstaden.

Och han är inte orolig.

– Nu har ju danskarna vaknat till 100 procent, säger Vilks till Kvällsposten.

På lördagseftermiddagen 14 februari avlossade Omar Abdel El-Hussein de första skotten.

Mitt under debattmötet "Konst, blasfemi och yttrandefrihet", i kulturhuset Krudttønden mitt i Köpenhamn, där konstnären Lars Vilks deltog, gick El-Hussein till attack.

Finn Nørgaard, 55, avled vid Krudttønden och senare på kvällen dog även Dan Uzan, 37, när El-Hussein fortsatte sin attack vid synagogan i Köpenhamn.

Drygt tre månader har gått sedan attentaten och på lördag ska Lars Vilks återvända till Köpenhamn.

Vilks är inbjuden när högerpartiet De Konservative tillsammans med Lars Vilks-kommittén är värd för en konferens som arrangeras på slottet Christiansborg.

"Ett besynnerligt liv"

Vilks är osäker på exakt hur evenemanget på Christiansborg kommer gå till väga.

– Mitt bidrag kommer handla om hur situationen ser ut för mig. Hur det är att leva under de omständigheterna som jag har. Det har gått lite tid, så det har blivit lite rutin. Man vänjer sig, det gör man ju, men det är ett besynnerligt liv, säger Lars Vilks.

– Jag kommer även att komma in på de olika reaktionerna som jag möter. Det finns fortfarande många röster som tycker att det är mitt fel. Det är sådana saker som man får leva med.

68-årige Vilks har levt under polisbeskydd sedan 2007, då han publicerade en teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Efter attentaten i Köpenhamn i februari har omfattningen av hans beskydd ökat rejält.

– När det händer något sådant är det alltid oväntat. Det kom på något sätt som en total överraskning, man kan inte riktigt föreställa sig att något sånt ska inträffa. Precis det måste man vara inställd på, att när man tror att saker och ting är något så när i ordning, så är de kanske inte det. Det blev ju klart då att säkerhetsanordningarna inte var tillräckliga, hotbilden har förändrats sedan den händelsen. Det har ju framgått att man blev tagen på sängen där, säger Lars Vilks.

"Helt annan ordning nu"

– Det är bara att gilla läget, det är väl det man får göra. Men det är klart att det är trist, det är förskräckligt att sådana saker sker, men jag kan inte göra så mycket åt det.

Inför lördagens arrangemang på Christiansborg känner sig Vilks säkrare.

– Det är en väldigt säker plats, så det ska nog inte bli några problem. Det här är en helt annan historia (än februari-framträdandet på Krudttønden) och med en helt annan bevakning. Nu har ju danskarna vaknat till 100 procent, så nu är det en annan ordning, säger Vilks.

Till tidningen Berlingske berättar Mai Mercado, ordförande för De Konservative, varför han anser att det är viktigt att Vilks framträder på Christiansborg.

– Rädslan får aldrig vinna och ämnen som terror och yttrandefrihet har aldrig varit viktigare än det är nu. Christiansborg är demokratins högborg och jag är mycket stolt över att få vara värd för detta arrangemang, säger Mercado.

Polisen: Vi säger ingenting

Köpenhamnspolisen är förtegen när Lars Vilks-framträdandet kommer på tal.

– Vi kommer inte berätta hur säkerheten kommer se ut på Christiansborg, vi håller oss det för oss själva. Speciellt när det handlar om Vilks så berättar vi ingenting, inte hur det kommer se ut eller hur många som kommer att arbeta. Men självklart har vi gjort en säkerhetsanalys av hur vi tror att det kommer se ut på Christiansborg, säger Michael Andersen vid Köpenhamnspolisen till Kvällsposten.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!